Windmolens en zonnevelden

(vervolg van voorpagina)

Bij Enexis zijn aanvragen gedaan voor een offerte voor het aansluiten van grotere projecten voor zonnepanelen op daken, land of water en windmolens, terwijl daarvoor geen vergunning is aangevraagd of verleend. "De gemeente is in een aantal gevallen pas op de hoogte van een initiatief als er een vergunning voor wordt aangevraagd", legt een woordvoerder uit.

Het is ook nog niet zeker of de aanvragen uiteindelijk allemaal gerealiseerd worden. "Een deel van de offertes is afgerond in een aansluitopdracht en een deel staat op een wacht of interesselijst", legt een woordvoerder van de gemeente uit. Precieze gegevens heeft het college niet gekregen, omdat dat privacygevoelige informatie betreft. "Die is alleen in totalen gedeeld door de netbeheerder."

De gemeente verstrekt geen gegevens over de aanvragen bij Enexis. Dat de gemeente verrast is door het hoge aantal aanvragen, komt omdat de inschatting is gemaakt op basis van een lijst met toegekende subsidies.

De gemeente heeft inmiddels een vergunning verleend voor het zonneveld bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie en voor het initiatief van Roeland bij het toekomstige bedrijventerrein van Genemuiden.

Daarnaast is de gemeente in gesprek met de initiatiefnemer van de pilot voor een zonneveld tussen Hasselt en Zwolle. "De gemeente heeft dus twee aanvragen vergund en zicht op één mogelijke aanvraag", vat de woordvoerder samen.

Vanwege het participatietraject, dat nu is gaan lopen, voert de gemeente ook gesprekken met inwoners die aan de slag zouden willen met een windmolen of zonnepark. Die zijn echter nog niet in het stadium van een aanvraag.

Geen zonneveld, dat is geen optie. "We weten dat we met het vol leggen van de daken onze totale opgave niet kunnen bereiken."