Brandende auto slotstuk van verhitte jaren

“Vlammende intocht”, schrijven kranten begin augustus 1961 over de entree van burgemeester Marius Soetendal in Genemuiden. “Warm welkom”, schrijven andere media uit die tijd. Koppenmakers leven zich uit nadat de ‘imposante automobiel’, die de gemeente Genemuiden inhuurde voor het spektakel, vlam vat.

Volgens de kranten staat de slee met open dak in een mum van tijd in lichterlaaie. Onder het toeziend oog van half Genemuiden stappen de nieuwe burgemeester en zijn gezin ietwat beteuterd en in ieder geval ongedeerd uit de wagen.

Niet veel later kunnen ze Genemuiden toch betreden achter de muzikanten van Ons Genoegen en gymnasten van EGSV Genemuiden. Kokosfabrikant Visscher stelt zijn auto ter beschikking voor de rondrit door de tapijtstad en zonder noemenswaardige vertraging arriveert Soetendal in het stadhuis.

De vlammende intocht is een passend sluitstuk van een verhitte tijd in Genemuiden. De landelijke pers rukt regelmatig massaal uit naar het stadhuis. Gemeenteraadslid Bakker zorgt daar jarenlang voor grote consternatie.

Hij zit al voor de Tweede Wereldoorlog in de gemeenteraad en richt uiteindelijk zijn eigen Vrije CH op, een afsplitsing van de Christelijk Historische Unie. Daarmee stelt hij het functioneren van het gemeentebestuur met de regelmaat van de klok aan de kaak. Volgens datzelfde gemeentebestuur omdat Bakker nooit een plekje op een wethouderszetel wist te krijgen.

Begin jaren zestig slaat de vlam helemaal in de pan. Bakker beschuldigt B en W van corruptie. Een zwager van een wethouder zou buitengewoon gunstig uit een grondruil zijn gesprongen. Voor een gemeenteraadsvergadering presenteert Bakker een ingezonden brief aan alle raadsleden en de aanwezige pers. Burgemeester Hamer verbiedt alle aanwezigen om daarover te praten, omdat de zaak ondertussen in handen van justitie is. Daarbij overschreeuwt Hamer zijn toehoorders en gebruikt hij veelvuldig zijn houten voorzittersattribuut.

De landelijke media smullen maandenlang van de gebeurtenissen in Genemuiden. Bakker wordt later door de rechtbank veroordeeld tot een geldboete van 150 gulden vanwege belediging. Burgemeester Hamer heeft dan ondertussen op eigen verzoek ‘eervol ontslag’ gekregen.

Daarmee komt een einde aan een periode van 28 jaar Genemuiden, die onderbroken werd door een aantal oorlogsjaren waarin hij vervangen werd door een NSB-burgemeester. Dat Genemuiden ook in de jaren dertig al nauwe contacten onderhoudt met Hasselt en Zwartsluis blijkt bij de intocht van Hamer. Bij hem in de wagen zitten de burgemeesters van de buurtgemeenten.

Burgemeester Marius Soetendal draagt vijf jaar de ambtsketting van Genemuiden. Hij verkast in 1966 naar Papendrecht waar hij tot diep in de jaren tachtig burgemeester blijft. Soetendal overlijdt in 2010.

Een jaar voor zijn vertrek uit Genemuiden haalt hij opnieuw het landelijke nieuws. Soetendal vervangt uit een toneelstuk van het Genemuider Neutraal Koor wat woorden die hem niet bevallen. Zo past hij ‘jasses, meid’ aan tot ‘toe, meid’. Volgens Soetendal krijgt hij elk jaar de tekst voor het toneelstuk toegestuurd en zijn dit soort tekstscorrecties in veel gemeenten gebruikelijk. De PvdA stelt in de Tweede Kamer echter vragen over deze vorm van ‘censuur’.