Celstraf voor Genemuidenaar

ZWOLLE (JPZ) – Een 20-jarige man uit Genemuiden heeft in juni vorig jaar met zijn Mercedes bewust ingereden op een brommerrijder in zijn woonplaats. Ronny E. kreeg dinsdag 3 jaar cel opgelegd. Ook moet hij zijn rijbewijs 5 jaar lang inleveren.

De frontale botsing op 23 juni vorig jaar op de Karst de Langestraat in Genemuiden gebeurde omdat E. bewust instuurde op de brommerrijder en zo frontaal op het slachtoffer in reed. Aan die botsing ging een akkefietje vooraf. Het slachtoffer reed op zijn, volgens sommigen luidruchtige, Honda vrijwel dagelijks over de Hasselterdijk. Een dag voor de aanrijding kreeg hij een klap met een touw van mogelijk een van de bewoners van die dijk. Op 23 juni wilde hij dezelfde route rijden, tot hij het gevoel kreeg dat hij door twee mannen werd opgewacht. Een daarvan was Ronny, zei het slachtoffer later tegen de politie. Meerdere getuigen zagen de Mercedes met gierende banden wegrijden, kennelijk om de bromfietser achterna te gaan.

De verdachte ontkende, maar volgens de rechtbank staat vast dat vlak voor de aanrijding dat incident plaats had. Daar zijn meerdere getuigen van. Volgens Ronny reed het slachtoffer daar toevallig toen hij net op dat moment ergens van schrok, een ruk aan zijn stuur gaf en per ongeluk de brommer raakte. En precies op dat moment weigerden de remmen van de auto. Dat is opvallend, omdat uit onderzoek bleek dat het remsysteem van de Mercedes prima werkte. De rechtbank schuift deze verklaring van E. als ongeloofwaardig terzijde.

De gevolgen voor de bromfietser waren groot. Hij had deels afgebroken voortanden en een grote wond aan zijn onderbeen waarbij de huid deels van zijn onderbeen was afgestroopt.

Hij heeft lang moeten revalideren. "Ik keek je recht in de ogen aan toen je op me inreed”, zei het slachtoffer over de aanrijding. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.