Lisanne Potuyt. Foto: Hanna Wursten
Lisanne Potuyt. Foto: Hanna Wursten

Jong zijn in coronatijd:
Lisanne Potuyt (17) uit Hasselt

(door Enrico Kolk)

In deze rubriek vragen wij jongeren hoe ze omgaan met de coronamaatregelen en wat de impact daarvan is op hun dagelijkse leven. Vandaag deel 11: Lisanne Potuyt (17) uit Hasselt.

"Ik heb er eigenlijk niet heel erg last van", zegt Lisanne over de coronamaatregelen. "Alleen vind ik het jammer dat je nu maar met één persoon mag afspreken."

Verder hebben de maatregelen vrijwel geen invloed gehad op haar leven, vindt ze. "Alhoewel, er zijn wel dingen veranderd", merkt Lisanne op. "Ik zou eigenlijk vandaag meedoen aan het Nederlands Kampioenschap Bloemschikken. Dat zou hartstikke leuk geweest zijn."

Helaas, het feest kon niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. "Omdat het een evenement is", legt ze uit. "Dat is heel erg jammer, maar er is toch iets anders voor in de plaats gekomen." Als alternatief mocht ze een filmpje opnemen. "En dat wordt ook beoordeeld door de juryleden. En het gaat door een heel bloemisten-netwerk heen."

En dat heeft haar ook wel weer leuke dingen gebracht, vindt ze. "En ik kijk ook vooral wat er wel kan. Het afgelopen jaar heb ik veel nieuwe mensen ontmoet. Eigenlijk met alles wat weg is gevallen, is er ook wel wat nieuws gekomen."

Al bekruipt het haar soms eventjes. "Af en toe denk je wel even: 'o, nu wil ik de stad in en even een drankje doen'. Als je vrij bent, en het is lekker zonnig, nou dan was een terrasje best lekker geweest. Dat kan dan niet."

Maar dat is alleen 'het moment zelf', vult ze aan. "Het is niet dat ik over het algemeen veel last heb van alle maatregelen. In de meeste gevallen vind ik het wel prima."

Op deze manier houdt zij het wel vol, denkt ze. "Maar dat we weer naar school kunnen, vind ik wel fijn. Ik mag nu weer 1 dag per week naar school."

En dat komt goed uit. "Ik hou helemaal niet zo van studeren en achter de laptop zitten. Ik ben meer van de praktijk. Dus toen we helemaal niet meer naar school mochten, waren dat wel hele lange dagen." Al zonk haar ook toen de moed niet in de schoenen. "Ik had wel mooie opdrachten, dus ik kon de dag toch wel leuk afsluiten."

Ook van de avondklok heeft ze niet heel veel last. "Ik sprak toch al niet zo veel af ‘s avonds. Ik heb genoeg dingen die ik hier thuis kan doen. Dus ik heb ook niet altijd tijd om ‘s avonds ergens naartoe te gaan."

Wel houdt ze contact met haar vrienden. "We videobellen veel met elkaar, dat vind ik ook heel erg leuk. Dat is ook gewoon hartstikke gezellig."

Verder zijn veel dingen voor haar hetzelfde gebleven in het afgelopen jaar. "Ik heb gewoon al die tijd kunnen werken, in ons gezin heeft niemand corona gehad. En ik heb me ook nog nooit laten testen, want ik heb nog geen enkele keer klachten gehad."

Zo hoefde in het hele coronajaar dus ook nog niet in quarantaine. En dat corona flink huishield in Hasselt, ging aan haar grotendeels voorbij. "Ik woon op het industrie, dus ik kreeg van het centrum niet zoveel mee. Ik zag wel dat het heftig was, maar heb er zelf niks van gemerkt."

Ook dat helpt haar om positief te blijven. "We kunnen wel met z’n allen bij de pakken neerzitten, maar we moeten er toch nog maar wat van maken."

En toch, als alle maatregelen nu opgeheven werden, zou Lisanne dat wel goed vinden. "Wij als jongeren hebben bijna geen last van corona. Dus we beschermen de kwetsbaren door heel de samenleving plat te leggen? Oudere mensen hoeven de economie niet draaiende te houden."

Er zijn ook jongeren met depressieve gevoelens, weet ze. "Dat kan lang aanhouden en soms wel jaren duren. Maar wij zijn wel de generatie die de economie draaiende moet houden. Dus als ze nu de regels direct loslaten, vind ik dat wel goed."