Wetland Wonen stopt met verkopen van huurwoningen aan huurders

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Wetland Wonen gaat het verkopen van huurwoningen aan huurders binnenkort stoppen. Dat deelde directeur Marcel Timmerman van de woningcorporatie donderdag mee tijdens een informatieavond voor de gemeenteraad.

"Wat we zien in Zwartewaterland is dat de vraag en en het aanbod van sociale huurwoningen redelijk goed met elkaar in evenwicht zijn", legt hij uit. "Maar we verwachten wel een tekort in toekomst."

Voorraad

Dat heeft ertoe geleid dat Wetland helemaal stopt met het verkopen van de huurwoningen. "Dat hebben we al jaren gedaan, om niet in te teren op de voorraad. We verkochten alleen nog aan huurders, maar ook dat zullen we binnenkort stopzetten."

Wetland heeft momenteel nog 150 woningen in Zwartewaterland in de verkoop. In prognoses werd ook voor de toekomst rekening gehouden met de verkoop van 127 woningen in de komende tien jaar. "Maar dat zetten we stop." Die woningen blijven daarom beschikbaar als huurwoning.

Timmerman noemt de druk op de woningmarkt 'niet zo heel erg groot'. Maar we verwachten wel dat de druk op termijn zal toenemen", stelt hij. Uit een verdeelsysteem blijkt dat 2.600 huishoudens in Zwartewaterland ingeschreven staan als woningzoekend. "Dat is vrij fors, maar daarvan is slechts 14 procent actief. Dat gaat om 372 huishoudens." Dat zij actief zijn, betekent dat ze minimaal een keer per jaar reageren op een woning.

Wetland heeft in 2020 in totaal 116 woningen toegewezen. "Daarvan is ruim de helft naar Zwartewaterlanders gegaan, de rest ging naar mensen van buiten", legt Timmerman uit.

Toch is er geen sprake van 'verdringing' in zijn ogen. De gemiddelde wachttijd is 7 maanden, vertelt hij. In Zwartewaterland waren mensen regelmatig sneller aan de beurt.

Toekomst

Wetland verwacht dat er de komende tien jaar tussen de 85 tot 195 huurwoningen nodig zijn. "De gemeente geeft 150 aan, dus dat is wel in lijn met elkaar."