Mika Esteie (rechts) probeert namens DESZ een tegenstander uit te spelen.
Mika Esteie (rechts) probeert namens DESZ een tegenstander uit te spelen. Foto: Henk Kuik

Mika Esteie wil zich onder Pim Kaagman bij DESZ verder ontwikkelen

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - DESZ meldde vorige week blij te zijn dat Mika Esteie terugkeert bij DESZ. Dat gevoel is wederzijds. Na een jaar d’Olde Veste ’54 heeft de 18-jarige aanvaller zin in een nieuw seizoen DESZ. “Ik heb er vertrouwen in dat we volgend seizoen hoog kunnen scoren.”

Vorig jaar besloot Esteie om te vertrekken bij DESZ. Tot teleurstelling van Pim Kaagman. De DESZ-trainer speelde vervolgens een belangrijke rol in de terugkeer van Esteie. “Pim is een supergoeie trainer. Hij heeft veel ervaring en is gek op jeugd. Ik heb veel van hem geleerd.”

Goed gevoel

Toch gaan de meeste credits naar Tom Kisjes. “Ik had toevallig een gesprek met Tom. Als lolletje zei hij: ‘Je moet weer naar DESZ komen’. Andere spelers zeiden dat ook. Dan ga je toch nadenken. Ik heb Tom via de app gesproken en ’s avonds belde Pim Kaagman. Toen hebben we gelijk een datum geprikt en zijn we het gesprek aan gegaan. Voor mij straalde dat heel veel vertrouwen uit, het gaf me een goed gevoel.”

Beste keuze

Ik zal hard moeten knokken om in de basis te komen.

Spijt van zijn overgang naar d’Olde Veste ’54 heeft Esteie absoluut niet. “Op dat moment was dat gewoon de beste keuze. Ik woon in Giethoorn en ging het leger in. Ik ging de opleiding onderofficier doen in Ermelo. Door de week kon ik niet meer trainen. d’Olde Veste past beter bij mijn nieuwe situatie. Steenwijk was voor mij beter te bereizen dan Zwartsluis en ik kon fijn met mijn vrienden voetballen.” Esteie ging bij de club uit Steenwijk spelen in onder 19, dat uitkomt in de derde divisie. “Ik heb vier wedstrijden gespeeld en negen keer gescoord. Nu trainen we door en spelen we af en toe wat oefenwedstrijden.” Doorstromen naar het eerste elftal was geen moment actueel. Door de coronamaatregelen was het seizoen snel over. “En ik had er geen tijd voor. Ik sliep op de kazerne en trainde amper.”

Ommezwaai

De afgelopen maanden veranderde de situatie voor Esteie. Hij is gestopt met zijn opleiding. “Er komt veel verantwoordelijkheid bij kijken. Ik doe het liever met een rugzak vol ervaring. Daarom heb ik besloten om een andere weg in te slaan. Ik ben nu als manschap geplaatst bij het 44ste pantserinfanteriebataljon in Havelte. Ik heb nu een lagere functie om daarna weer in te stromen naar een hogere functie. Daarna wil ik de opleiding onderofficier weer oppakken. Dan is de opleiding wel veel korter.” Door deze ommezwaai kwam Zwartsluis weer in beeld. “Ik slaap niet meer op de kazerne en kan iedere dag naar huis. Zo is het balletje gaan rollen richting DESZ. Daar komt nog bij dat de groep van 019 verandert. Enkele vrienden stoppen en anderen stromen door naar de eerste selectie. Het viel allemaal op z’n plaats.” Esteie heeft inmddels al enkele keren meegetraind bij DESZ. “Ik train ook nog bij d’Olde Veste. Het is fifty-fifty. Dat is allemaal in goed overleg gegaan. Ik ben blij dat ik weer terug ben bij DESZ."

Ontwikkeling

Esteie voelt zich thuis bij DESZ. Als kind begon Esteie al op 5-jarige leeftijd met voetballen in Limburg. Na enkele jaren verhuisde hij naar Zwartsluis. Hij ging voetballen bij DESZ en begon in E1. Daarna doorliep hij de jeugdopleiding van DESZ. Hij speelde een testwedstrijd bij PEC Zwolle, maar viel af. Hij debuteerde op 16-jarige leeftijd in het eerste elftal van DESZ. Dat was in de nacompetitiewedstrijd tegen Marum. Ik gaf meteen m'n eerste assist. Of ik druk voelde? Ik was zenuwachtiger dan bij die testwedstrijd bij PEC Zwolle."

Vervolgens draaide hij een vol seizoen mee in de eerste selectie. Hij scoorde vier keer en vertrok daarna naar d'Olde Veste. "Ik heb me goed ontwikkeld bij DESZ, maar technisch en tactisch wil ik me nog heel erg verbeteren om uit te groeien tot een slimme voetballer. Met Pim Kaagman heb ik een uitstekende trainer tot mijn beschikking. Hij kan mij nog heel veel leren. Fysiek is het geen probleem. In het leger moet ik volop aan de bak. Sinds dat ik de opleiding in het leger ging doen, ben ik wel vijf kilo aangekomen", lacht Esteie.

Onderaan beginnen

Hij kijkt uit naar het komende seizoen. "We hebben een sterke selectie. Ik ben benieuwd hoever we kunnen komen. Wat mijn doelstellingen zijn? Ik wil veel minuten maken en met DESZ zo hoog mogelijk te eindigen. Ik probeer me zo veel mogelijk in te zetten, dan zie we wel waar het schip strandt. Ik kijk er naar uit en weet dat ik onderaan moet beginnen. Ik zal hard moeten knokken om in de basis te komen. Ik zal mezelf weer moeten bewijzen."