'Geen subsidie voor zonnevelden naar buitenland'

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Het is een veelgehoorde kreet: subsidies voor zonnevelden gaan naar het buitenland. Dat wil de gemeenteraad in Zwartewaterland voorkomen.

"In de media verschijnen geregeld berichten over de ontwikkeling en opkoop van energielocaties door buitenlandse bedrijven", schrijven de partijen in een motie, die door de gehele gemeenteraad werd ingediend en aangenomen.

Al eerder, op 6 juni 2019 stelde de raad al vast dat bij de ontwikkeling van grootschalige opwek dat voor minstens de helft lokaal eigendom moet zijn. "Lokaal eigenaarschap een middel is om lokaal zeggenschap over een energieproject te realiseren", schrijven de fracties.

Er komen steeds meer voorbeelden van projecten waarbij juist het lokale eigenaarschap is verankerd, zoals onder andere in Staphorst. Dat wil de raad ook in Zwartewaterland vastleggen.

"Het criterium van 50 procent lokaal eigenaarschap is bedoeld om lasten maar juist ook de lusten lokaal te laten landen", aldus de partijen. Doordat de gemeente in gesprek is met de gemeenten Dalfsen, Staphorst en Zwolle voor een zonneveld langs de A28 wordt de druk op dat gebied vergroot, zeggen de raadsleden.

Maar misschien moet het eigendom wel meer dan 50 procent lokaal zijn. De raad roept het college daarom op om samen met de inwoners en grondeigenaren van de zoekgebieden te onderzoeken of het mogelijk is om het gebied zelf te ontwikkelen zodat een lokaal eigenaarschap ontstaat dat hoger is dan 75 procent.

Het subsidiegeld dat daarbij uitgereikt wordt, komt dan ook voor een groot deel lokaal terecht, in plaats van in het buitenland.

GGD start 12 april met vaccineren in Kampen

KAMPEN - De GGD start op 12 april met vaccineren in Kampen, waar ook Zwartewaterlanders een inenting tegen het coronavirus kunnen krijgen.

De vaccinatielocaties in Deventer, Dalfsen en Kampen zijn bijna klaar voor gebruik. In Dalfsen en Kampen werkt GGD IJsselland hard aan de opbouw en inrichting van de ruimtes, de nodige ICT en belettering. Naar verwachting is dat eind maart klaar. Het wachten is dan nog op de levering van voldoende vaccins. "Het goede nieuws is dat dit aantal gestaag groeit", aldus de GGD.

Dit betekent dat mensen die hun vaccinatieafspraak willen maken voor een vaccinatie vanaf zaterdag 20 maart de keuze hebben uit vijf locaties. "Het vaccineren in Kampen gaat eerst om kleine aantallen, maar die breiden zich zeer waarschijnlijk snel uit", aldus de GGD.

Mensen kunnen alleen een afspraak voor een vaccinatie maken als ze aan de beurt zijn. Deze weken gaat het onder meer om mensen tussen de 75 en 80 jaar, van oud naar jong.

Kijk voor meer informatie op www.coronavaccinatie.nl of op ggdijsselland.nl/coronavaccinatie.