Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Vrachtwagenparkeerplaatsen op Schering kosten gemeente 2.698 euro extra na uitspraak rechter

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – De gemeente moet 2.698,12 euro betalen aan een ondernemersechtpaar uit Genemuiden. Die uitspraak deed de rechter, na bijna twee jaar getouwtrek om parkeerplaatsen op de Schering.

Op 7 juni 2019 wees de gemeente, met een verkeersbesluit, parkeerplaatsen voor vrachtwagens en bussen aan op het bedrijventerrein in Genemuiden, met een maximale parkeerduur van 72 uur. Het echtpaar maakte daar binnen twee weken bezwaar tegen, omdat ze niet willen dat vrachtwagens en bussen aan de Schering parkeren.

Dan gebeurt er een tijdlang niks en op 25 november stelt het echtpaar de gemeente in gebreke, omdat die niet op tijd een beslissing zou hebben genomen over het bezwaar. De gemeente komt dan snel in actie: twee dagen later wordt er een nieuw besluit genomen waarin de parkeerplaatsen zich niet langer uitstrekken over de hele Schering.

De gemeente besluit dat die parkeerplaatsen dan nog maar op een bepaald deel van de straat op het industrieterrein mogen staan. Weer vier dagen later, op 2 december, reageert de gemeente op het bezwaar van de Genemuidenaren.

Die zijn dan echter niet tevreden. Volgens hen gaat het bezwaar ook over het nieuwe besluit en loopt de beslistermijn over het bezwaar daarom gewoon door. De gemeente moet vanaf 9 december 2019 dwangsommen betalen, vinden zij.

Het uitzicht op hun winkel wordt door de geparkeerde voertuigen ontnomen, vindt het echtpaar

Daar denkt de gemeente anders over en weer is het een tijdje stil. Op 14 mei (via mail) en 18 mei (via de post) stelt het echtpaar de gemeente opnieuw in gebreke. Een ruime week later komt er reactie: het bezwaar is ongegrond, die beslissing is op tijd genomen en de gemeente gaat daarom geen dwangsommen betalen aan de ondernemers.

Het echtpaar is niet gediend van de opstelling van de gemeente. Ze vinden dat de gemeente niet duidelijk maakt waarom ze afwijkt van een advies van de commissie bezwaarschriften. Ook stellen de ondernemers dat de gemeente te weinig onderzoek heeft gedaan naar de parkeerdruk op het industrieterrein.

De gevolgen van de besluiten zouden niet genoeg in kaart gebracht zijn. En wat is nou eigenlijk het probleem?, vragen ze zich af. Volgens hen is het niet duidelijk is wat de exacte overlast was die tot het besluit heeft geleid.

Het uitzicht op hun winkel wordt door de geparkeerde voertuigen ontnomen, vinden ze. Ook verwachten zij omzetverlies en geluidsoverlast van ‘s nachts aankomende, vertrekkende en stationair draaiende vrachtwagens. Het echtpaar stapt daarom naar de rechter.

Die stelt hen op punten in het gelijk. Het bezwaar tegen het eerste besluit was ongegrond, maar tegen het tweede besluit vindt de rechter het bezwaar wel gegrond. Die vernietigt daarom dat tweede besluit.

Ook vindt de rechter dat de gemeente wel een dwangsom van 1.442 euro moet betalen. Ook moet de gemeente het griffierecht van het echtpaar betalen à 178 euro. De proceskosten van 1.078,12 euro komen ook voor rekening van de gemeente, stelt de rechter.

Die bedragen gezamenlijk vormen de som van 2.698,12 euro. Dat moet de gemeente betalen, maar de gemeente kan ook in hoger beroep gaan. De voorzieningenrechter kan dan besluiten dat het bedrag (nog) niet betaald hoeft te worden.