Coronavirus in Zwartewaterland: grote testbereidheid

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De testbereidheid in Zwartewaterland is groot, laat Christine de Ruiter, woordvoerder van GGD IJsselland, weten. Dat blijkt ook bij de popup-testlocatie, op het Havenplein in Genemuiden. Mensen hoeven daar niet vantevoren een afspraak te maken, zegt ze.

"De eerste twee dagen hebben zich hier in totaal bijna 100 mensen laten testen", vertelt De Ruiter. Op de locatie is iemand aanwezig in de locatie die vragen kan beantwoorden over corona-gerelateerde zaken, zoals quarantaine.

Nog steeds worden opvallend veel mensen positief getest. Landelijk is dat zo’n 7 procent, in Zwartewaterland was vorige week 12,3 procent van de testen positief. De meeste mensen daarvan zitten in de categorie van 0 tot 20 jaar. Ook de GGD ziet dat de besmettingscijfers in Zwartewaterland nog steeds erg hoog zijn. Waar dat vandaan komt, is niet helemaal bekend. "Het vermoeden is dat het een combinatie is van factoren. Er zijn veel besmettingen in huiselijke kring en bij bedrijven waar thuiswerken niet mogelijk is. Dat is in algemene zin zo, ook buiten Zwartewaterland", zegt De Ruiter.

De gemeente Urk kwam een paar maanden geleden in het nieuws met hoge coronacijfers. Er wordt op dit moment een onderzoek gedaan naar groepsimmuniteit op het voormalige eiland. "Dit soort onderzoeken worden door het RIVM gepland en gedaan", legt De Ruiter uit. "Zo ver wij weten is zoiets niet gepland voor Zwartewaterland."

Verschillende Zwartewaterlanders krijgen meer dan een keer corona. "Over het algemeen hanteren wij de norm dat je 6 tot 8 weken na besmetting nog positief kunt testen. Daarna gaat het zeer waarschijnlijk om een nieuwe besmetting en dat zou ook met een nieuwe variant van het virus kunnen zijn."