De testunit op het Havenplein in Genemuiden.
De testunit op het Havenplein in Genemuiden. Foto: Enrico Kolk

Gemeente had geen idee van bedenkingen tegen testunit op Havenplein

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – “Met de kennis van nu zou je bepaalde dingen misschien anders hebben gedaan.” Dat zegt burgemeester Eddy Bilder donderdagavond op ZwartewaterFM over de nieuwe teststraat in Genemuiden. Die is gevestigd op het Havenplein en dat zorgt voor de nodige kritiek.

“Ik begrijp dat zo’n locatie niet door iedereen met gejuich op deze plek wordt ontvangen”, vertelt Bilder. “Dus ik heb er alle begrip voor dat mensen hier moeite mee hebben.” Daarom heeft de gemeente besloten dat de unit er niet langer dan twee weken mag staan.

“Onder zeer uitzonderlijke omstandigheden kan er eventueel nog iets bijkomen”, maakt Bilder een voorbehoud. “Maar de verwachting is dat de teststraat er twee weken blijft staan, daarna hopen wij dat ‘ie weg kan. We staan ook niet toe dat 'ie er nog veel langer staat.”

Bilder denkt niet dat er sprake is van ‘testschaamte’. “Het zou kunnen, maar ik heb het gevoel, omdat zoveel mensen hier ook zelf mee te maken hebben, dat de schaamte niet al te groot is.” Als dat er wel is, dan moeten mensen dat overwinnen in het belang van de volksgezondheid, stelt de burgervader.

Die is, naar eigen zeggen, pas ‘kortgeleden’ op de hoogte gekomen van de bedenkingen die er zijn tegen de locatie midden in het centrum. De tegenstand is er niet in het minst omdat er een camera op ’t Olde Staduus hangt, die ondermeer het Havenplein in beeld brengt.

“Ik heb begrepen dat de camera’s worden bijgesteld”, vertelt Bilder. Inzoomen op de testlocatie is nu niet meer mogelijk. Hij benadrukt dat de beelden ‘alleen op het moment zelf’ te zien zijn. “Je kunt het dus niet over de dag heen terugkijken. En ik denk niet dat er de hele dag mensen achter die camera zitten.”

Testen is, volgens Bilder, een belangrijk middel om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De capaciteit voor Zwartewaterland was niet toereikend op de vorige GGD-locatie, in hetzelfde pand als OK Vitaal.

De GGD maakte een tijdlang in de ochtenduren gebruik van dat pand. Uiteindelijk bleek de vraag groter dan het aanbod.