Taakstraffen voor Sluzigers die hennep teelden

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - De Sluzigers R.F. en S. Al J. zijn door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. S. Al J. moet 40 uur taakstraf uitvoeren en R.F. het dubbele: 80 uur. Wel geldt dat voor de eerste er ook 60 uur voorwaardelijk bijkomen. Als zij binnen drie jaar weer in de fout gaat, krijgt ze die er bovenop.

Al. J. is veroordeeld voor het voorhanden hebben van wiet en het telen van ongeveer 41 hennepplanten. Daarnaast stribbelde ze tegen toen de politie haar wilde aanhouden. Ze trok in een andere richting dan de agenten met haar op wilden en ze probeerde een van de agenten te slaan en te trappen.

Ook F. is veroordeeld voor het voorhanden hebben van wiet en het telen van ongeveer 41 hennepplanten. De wietplantage, waarvoor beiden zijn veroordeeld, stond in een huis aan het Burgemeester Royerplein in Hasselt. De teelt zou plaatsgevonden hebben van 12 november 2019 tot en met 21 januari 2020.

Beide Sluzigers haden van in de periode van 1 maart tot en met 2 december vorig jaar één of meerdere keren ongeveer 52 gram aan wiet bij zich. Dat is meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid van 30 gram.

De periode dat ze de drugs bij zich hadden, is na het oprollen van de wietplantage op 21 januari 2020. De politie kreeg rond die tijd een anonieme melding van een hennepkwekerij in de woning aan het Royerplein. Toen de politie in Hasselt vervolgens op onderzoek uitging, troffen agenten de plantage aan. Die zou, naar verluidt, in de kelder van de woning gesitueerd zijn. Al. J. werd bij het ontmantelen van de plantage meteen aangehouden, waarbij ze dus hevig tegenstribbelde.

Veroordeling

Volgens de politierechter zijn alle feiten wettig en overtuigend bewezen. Al J. is daarom veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 100 uren waarvan 60 uren voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Er zijn bijzondere voorwaarden, door de reclassering geadviseerd, verbonden aan haar straf.

F. kreeg een taakstraf van 80 uur, waar geen voorwaarden aan zijn gekoppeld.