Het Allotria-bestuur: Vlnr: Julia Veldkamp, Leo Ginsel, Annette van Zuijlen, Anna Ginsel, Kees Moezelaar en Inge Pluim.
Het Allotria-bestuur: Vlnr: Julia Veldkamp, Leo Ginsel, Annette van Zuijlen, Anna Ginsel, Kees Moezelaar en Inge Pluim. Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 12: Allotria BC

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS- Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier Extra een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 12 is het de beurt aan Allotria Badmintonclub uit Hasselt. We gaan in gesprek met vicevoorzitter Annette van Zuijlen.

Hoe gaat het met Allotria? "Nou, momenteel is het spannend genoeg", vertelt Van Zuijlen. "We hebben een wandeltocht door Hasselt opgezet voor alle leden. Het is belangrijk dat de jeugd contact houdt met de vereniging in deze tijd. En de jeugd mag weer trainen. Bij het zwembad in de buitenlucht. We krijgen alle medewerking, prachtig. We hebben zelfs een eigen ingang."

Ook volwassenen van Allotria kunnen binnenkort weer aan de bak. Vanaf 7 april gaan de trainingen voor alle leden van start. Sommigen zullen de conditie weer even moeten opbouwen. "Je moet stevig in je schoenen staan om in deze tijd je conditie op peil te houden", lacht Van Zuijlen.

Volgens haar is het belangrijk om in deze tijd de binding met de leden goed te onderhouden, zodat ze niet gaan lopen. "Als je niks doet, raak je ze zeker kwijt. Alle leden krijgen nog een presentje. Die zijn gemaakt door cliënten van de Van den Bent Stichting. In deze coronatijd zijn de binnensporten flink in het nadeel. Na de eerste lockdown mocht je alleen enkelen en kwam iedereen niet aan z'n trekken. Bij de tweede lockdown is dat natuurlijk helemaal het geval. De sporthal ging dicht, we konden niks meer doen. En er is ook angst bij sommige leden. Het is niet te hopen dat er in september een vierde golf komt, vooral voor de jeugd niet.”

Na de eerste lockdown kon Allotria trainen bij de tennisvereniging. "Dat deden we op een stukje gras. Het was wel hobbelig. Het was veel werk om alles op te zetten en onze shuttles waren te licht voor buiten. Toen hebben we speciale shuttles besteld, maar die waren snel kapot. Toch zijn we heel blij dat wij het toen gedaan hebben. Het was heel erg gezellig en we zijn dankbaar dat we daar terecht konden”, aldus Van Zuijlen. Nu kan de badmintonvereniging dus terecht bij het zwembad. "We hebben daar een heel ruim veld. Er is ruimte zat.”

Allotria werd in 1979 opgericht. Een jaar later werd Van Zuijlen lid. Na verloop van tijd kwam ze in het bestuur als algemeen bestuurslid. In 2003 stopte zij vanwege een studie. In 2008 keerde ze terug in het bestuur en trad ze aan als voorzitter. In 2019 stopte ze met de functie en werd ze vicevoorzitter. Het bestuur bestaat uit zes personen. Volgens Van Zuijlen is het moeilijk om nieuwe bestuursleden te vinden. "Mensen willen dat niet. Of dat te maken heeft met verantwoordelijkheid dragen, dat denk ik wel en het kost toch best veel tijd. Maar we hebben een leuk bestuur. We hebben goede vergaderingen en een prima sfeer, maar het is best hard werken om de boel goed voor elkaar te houden.” De vereniging is door de coronacrisis best wat leden kwijtgeraakt. "Voor corona zaten we op 90. Nu hebben we 76 leden. We hebben veel jeugd, maar het is lastig om nieuwe senioren te krijgen.”

Voor de toekomst heeft Van Zuijlen maar één wens. "Ik hoop dat we zo snel mogelijk weer wedstrijden kunnen spelen. Dat is nodig om iedereen gemotiveerd te houden.”