Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Uniek: rouwvervoer met gerenoveerde bakfiets

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Jeroen Steenbergen uit Hasselt kocht een halfjaar geleden een bakfiets uit 1955. Na maandenlang klussen heeft hij nu iets unieks: een bakfiets die geschikt is voor rouwvervoer. De meeste kisten zullen erop passen, is zijn inschatting.

“Er zijn in Nederland maar twee of drie anderen die het doen”, weet hij. “Dus het is wel bijzonder in deze regio, ja.” De ‘bak’ van zijn bakfiets is geschikt om een kist in te plaatsen. “Dit is heel waardig en persoonlijk”, vindt Steenbergen. “Je kunt zelf naar de begraafplaats fietsen.”

Taboe

In een kleinschalig dorpje, waar de afstand naar de begraafplaats niet zo groot is, dan is het mooi om te fietsen, vindt hij. “Het is een nieuwe vorm van uitvaart. En Hasselt is best wel conservatief, dus misschien is het wel een beetje taboe.” Kwestie van tijd, denkt hij. “Dit is heel waardig en persoonlijk.”

De twintiger had altijd al wel interesse in uitvaartwereld. “Ik ben ook wel van het uitproberen van nieuwe dingen en dit kwam een beetje op mijn pad.” De bakfiets, die zwaarder is dan een normale vorm kan 450 kilogram dragen en is nu klaar voor gebruik.

“Dit is heel waardig en persoonlijk”

Renovatie

Maar dat heeft wel even geduurd. “Ik heb ‘m helemaal uit elkaar gehaald en elk onderdeel opgeknapt”, vertelt Steenbergen. “Er zit nu ook een nieuwe bak op. Alles is tot in de puntjes voor elkaar."

En dat moet ook, vindt hij. "Want als je met een uitvaart te maken hebt, moet het goed zijn. Dat kun je maar één keer goed doen.”

Hij stak veel tijd in de fiets. “Toch wel een dag of twee in de week”, zegt hij. Verschillende mensen hielpen hem. “Bij iedereen die ergens verstand van heeft, ben ik even wezen vragen”, lacht hij. “Mijn collega is meubelmaker, dus die kon me helpen met de bak.”

Hij blikt tevreden terug op de renovatie. “Het is een heel mooi dankbaar project geweest.”

Meer informatie is te vinden op de website: bakfietsuitvaartvervoer.nl.