Afbeelding
Op de foto: Edward de Wit

Jong zijn in coronatijd: Edward de Wit (18) uit Zwartsluis

(door Enrico Kolk)

In deze rubriek vragen wij jongeren hoe ze omgaan met de coronamaatregelen en wat de impact daarvan is op hun dagelijkse leven. Vandaag deel 12: Edward de Wit (18) uit Zwartsluis.

"Ik had niet verwacht dat het zo lang zou duren", zegt Edward over de coronatijd. "Ik vond het eerst wel lekker: twee weken vrij van school." Uiteindelijk werd het meer dan een halfjaar thuiszitten. "Mijn hele examenjaar viel weg, ik heb geen examens gehad. Maar ik heb wel hard gewerkt voor m’n diploma, dus ik heb het ook verdiend."

Hij vindt de maatregelen 'oké, maar ook klote'. "Ik ben bijna de hele tijd dat ik 17 was niet uitgegaan. Dat is wel een heftige ingreep voor jongeren, want je mist toch een deel van je sociale leven."

Toch is hij er wel 'mee gaan leven'. "Het nieuwe normaal is het oude normaal geworden. En het oude normaal wordt hopelijke ooit weer het nieuwe normaal", filosofeert hij. En eigenlijk is de coronatijd niet alleen maar slecht, merkt hij op.

"Het is maar net hoe je het aanpakt", vertelt hij. "Ik ben niet depressief en niet ongelukkig, ik heb het prima naar m’n zin." Wel vindt de Sluziger het jammer dat hij zijn medestudenten niet kan zien. "En soms wil ik best wel graag een keer uitgaan of naar de tafeltennis en de muziek."

Ik vond het eerst wel lekker: twee weken vrij van school

Maar de coronatijd bracht hem ook goede dingen. "Ik denk weleens: 'wat zou er gebeurd zijn als er geen corona was?' Ik ben nu helemaal omgedraaid. Ik was nooit een sportief type, maar loop nu hard. Eigenlijk heeft de coronatijd mij ook veel goede dingen gebracht."

Niet alleen was dat een gezonder leven, maar Edward ontmoette ook een vriendin, waarmee hij inmiddels een relatie heeft. "Ik vond haar online en leerde haar begin dit jaar kennen. Dat is best wel gek in coronatijd, maar ik vind het leuk."

Het levert ook de nodige gezelligheid op. "Je kunt bijna nergens heen, maar ik kan m'n vriendin wel vaak zien. Het is eigenlijk een soort uitstapje als je erheen gaat. En het is best wel grappig dat je in coronatijd, ondanks alle beperkingen, iemand ontmoet."

Een mooi verhaal voor later, vindt hij. "Je hebt dan toch wat te vertellen aan je kinderen." En dat is niet alleen de relatie. "Over 10 of 20 jaar gaat deze tijd teruggevonden worden in de schoolboeken", denkt hij. "Daarin zie je allemaal tijdperken voorbijkomen waarvan je denkt: 'het zou echt gek zijn om toen geleefd te hebben'. Maar nu maken we zelf ook iets geks mee. Dit is iets waar we altijd aan blijven denken."

Volgens Edward is het goed dat de regels er zijn. "Het moet, helaas", merkt hij op. "Maar ik denk wel dat we nu op het punt komen dat de regering sommige dingen niet meer kan onderbouwen, dat ze geen idee hebben waarom ze sommige dingen verlengen. Maar goed, het zijn professionals, dus dan moet ik me er maar aan houden."

Demonstreren zal hij dan ook niet doen. "Al die mensen die demonstreren, prima, maar je denkt aan je eigen belang en niet aan dat van de samenleving als geheel", vindt hij. "Ik denk dat het hun goed recht is om te demonstreren, maar soms gaat het iets te ver: bijvoorbeeld als je politieagenten gaat lastigvallen of uitlokken, als je de grens opzoekt en niet weggaat als er duidelijk wordt gezegd dat je weg moet."

Hij vindt het ook weleens 'irritant'. "Dan denken mensen dat ze heel veel weten, maar ze hebben alles van Facebook. Dan klopt het totaal niet. Maar als je komt als verslaggever heb je het altijd fout. Ze zien alleen hun visie en de visie van iemand anders klopt niet."

Zijn visie is vooral positief. "Ik mis wel het naar school gaan, want ik mag nog helemaal niet naar school. Maar je hebt als HBO-student nu wel meer tijd voor school, doordat je geen reistijd hebt. En ik ben ook wel blij: door corona ben ik overgegaan naar het sportieve leven. En ik heb er een vriendin aan overgehouden. Dus ik ben er beter uitgekomen."