Geen precario

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Ondernemers, horecaondernemers en winkeliers hoeven dit jaar over bepaalde 'objecten' geen precariobelasting te betalen. Dat besloot de gemeenteraad donderdagavond.

Coalitiepartij PvdA diende een initiatiefvoorstel in om dit te bewerkstelligen. "We willen niet wachten tot het eind van het jaar", zegt fractievoorzitter Astrid Dijkstra.

Ze noemt het een 'klein gebaar'. "Want het gaat niet om grote bedragen. Maar ik hoop dat het weergeeft, aan de mensen die het betreft, dat wij achter hen staan en waar mogelijk willen faciliteren."

Haar initiatief krijgt steun van de gehele gemeenteraad, hoewel VVD-fractievoorzitter John Smits wegens belang in de kwestie zich onthield van stemming. "Wij vinden het heel sympatiek", reageert CDA-fractievoorzitter Margreet Bosma op het voorstel.

Ook Gemeentebelangen-fractievoorzitter Roel Withaar staat achter het voorstel. "We vonden het eigenlijk wel een beetje voorbarig, maar het is prima dat het nu geregeld wordt. Als we het zouden vergeten, zou het onvergeeflijk zijn."

SGP-raadslid Wilhelm Bisschop zegt dat dit ondernemers 'wat meer lucht geeft'. "Het zou mooi zijn als onze inwoners ook de ondernemers wat tegemoet komen", roept hij op. Eelko Felix roemt het voorstel, maar vraagt zich wel af hoeveel mensen met problemen zich melden. Ook hoort hij verontrustende verhalen over mensen die iets huren van de gemeenten. "Treden we die mensen ook tegemoet?"

Volgens ChristenUnie-fractievoorzitter Tamme Spoelstra is het 'mooi dat het uit de raad komt'. "Het is een 'druppel op de gloeiende plaat'. En daarom vragen we: hoe staat het met deze ondernemers?"

Wethouder Maarten Slingerland zegt dat het college de woorden van de raad 'alleen maar kan onderstrepen'. "De ondernemers zitten in een moeilijke tijd en de winkeliers krijgen iets meer ruimte." Hij hoopt dat inwoners hun inkopen lokaal blijven doen. Op vragen van Felix reageert hij dat de gemeente in gesprek is. "We hebben onlangs een gesprek gehad met een aantal winkeliers uit Genemuiden, dat is ook verder verspreid naar de andere ondernemersverenigingen." Ook vinden er gesprekken plaats met individuele ondernemers, geeft hij aan.

In totaal is er ongeveer 17.000 euro gemoeid met het voorstel. Dat dekt de gemeente met het geld dat de Rijksoverheid uitkeert voor corona-gerelateerde zaken.

Na avondklok
achter het stuur
met slokje op

GENEMUIDEN - Een 21-jarige Hasselter raakte zondagochtend vroeg zijn rijbewijs kwijt. Hij werd staande gehouden door de politie toen hij, net na het aflopen van de avondklok, op het Jaagpad reed.

De politie onderwierp de Hasselter aan een alcoholtest en daaruit bleek dat de man teveel had gedronken. Uit een ademanalyse, die afgenomen werd op het politiebureau, bleek het gehalte alcohol zoveel, dat het rijbewijs van de beginnend bestuurder werd ingevorderd.