Proat van Eddy

(door Eddy Beens)

We zijn een land van klagers geworden. Mee van de welvarendste ter wereld, en toch is het nooit goed. Ergens moet je over zeuren. Het Nederlands elftal voetbalt slecht, het echte voorjaarsweer komt nu pas en Covid-19 drukt ons humeur. Voeg daarbij de puinhoop in Den Haag.

Nieuwe verkiezingen is de beste oplossing. Schoon schip maken. Over schepen gesproken. De Action, Blokkers en Big Bazaars dreigen door hun voorraad heen te raken omdat er een bootje vast zat in het Suezkanaal. De run op wc-papier was alvast begonnen, voor de rest zit er veel onnodig plastic troep in de containers. Vaste klanten klagen nu al. In Zwartewaterland kunnen we ook klagen. We zijn sinds deze week in het bezit van een 'echte' coronatestlocatie van de GGD. De locatie geeft nogal wat stof tot discussie. Vooropgesteld: zo'n testlocatie 'verdien' je als gemeente. Het is een prijs voor slecht coronagedrag. In Urk en Staphorst hadden ze ook een testlocatie. Dan kan Zwartewaterland moeilijk achterblijven. Plaatsen waar veel inwoners het advies van de overheid graag wegwuiven en vooral geloven in de rol van hogere machten. Ik ben voorstander van alle vrijheden die we hebben in dit land. Met elkaar een samenleving maken is daar een deel van. Beetje solidariteit past hierbij wel.

De testlocatie staat op het Havenplein in Genemuiden. Veel Genemuidenaren hebben er moeite mee. Je mocht eens gezien worden. De gevolgen van een bezoek aan de testlocatie zijn blijkbaar niet te overzien. Of je nu negatief op positief bent. Dat een plaatselijke nieuwssite niet even de camera wil uitzetten, draagt er niet toe bij toe om langs te gaan en je te laten testen. Alles voor de kijkcijfers. Testen is hartstikke belangrijk, net als de rest van de maatregelen. Anders komen we er nooit van af. Omwonenden klagen over het uitzicht. Een container of rijen auto's maakt voor mij geen verschil. Het blijft ijzer. Het belang voor de volksgezondheid doet er blijkbaar niet toe. Als het een priklocatie wordt staat iedereen vooraan. Ook dan mag de camera overigens uitblijven.

Wat mij betreft laten we de containers staan. Prima ruimtes op een toplocatie. Met wat handige klussers zijn ze goed om te bouwen als facilitaire ruimtes voor evenementen. Die tijd komt weer aan. De jury van de Omloop van Overijssel kan er vergaderen over de einduitslag. Rond de koningsdagen kan de container dienstdoen als kleedkamer voor bands en artiesten. Goed punt om consumptiemunten te verkopen tijdens bijvoorbeeld de Biestemaerk, de Bokkentocht, Genemusiment of Kamerbreed. Sterker: de organisatie van het tweedaagse Buuz'n rockfestival op het Havenplein is weer een stukje dichterbij gekomen. We steken koppen weer bij elkaar. Moet kunnen in 2022.