Zwarte Meer

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De Stadskoerier Extra publiceerde vorige week een artikel over het Toegangsbeperkend Besluit dat in voorbereiding is voor het Zwarte Meer. Mensen zouden, als dat besluit genomen is, daar niet meer mogen recreƫren.

Vlak voor de deadline van de krant liet Rijkswaterstaat weten, na eerder door deze krant gestelde vragen, dat niet die instantie, maar de minister over het besluit gaat. De Stadskoerier Extra deed navraag bij zowel het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waar Rijkswaterstaat onder valt.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat liet vervolgens weten op onderzoek uit te gaan. Uiteindelijk bleek de verantwoordelijkheid voor de toegangsbeperking toch, zoals vorige week al in deze krant vermeld, bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te liggen. Dat ministerie heeft inmiddels vragen ontvangen van deze krant. Die zijn nog niet beantwoord.

Ondertussen heeft het Watersportverbond plannen ingediend en bezwaar aangetekend bij Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland. Het Zwarte Meer ligt immers in die provincie. "Niet alleen wordt het Zwarte Meer nauwelijks meer bereikbaar voor de pleziervaart, door de vermenging van de beroeps- met de recreatievaart ontstaat een dusdanig gevaarlijke situatie, dat veilig varen soms onmogelijk is", stelt het verbond.

In het alternatieve plan legt het verbond uit hoe natuur en recreatievaart samen kunnen gaan. "De recreatiedruk in het gebied blijft namelijk beperkt tot de zomermaanden."