Afbeelding
Op de foto: Mats Beuzenberg

Jong zijn in coronatijd: Mats Beuzenberg (16) uit Genemuiden

(door Enrico Kolk)

In deze rubriek vragen wij jongeren hoe ze omgaan met de coronamaatregelen en wat de impact daarvan is op hun dagelijkse leven. Vandaag deel 13: Mats Beuzenberg (16) uit Genemuiden.

“Of ik er klaar mee ben? En of!”, zegt Mats. “Ik ben in mijn vrijheid nu gewoon heel erg beperkt.” De coronatijd is niet zijn beste tijd, vindt hij.

De onlinelessen, bijvoorbeeld. “Dat is echt niks voor mij. Op zo’n moment staat je hoofd niet naar school en dan heb ik meer zin om naar buiten te gaan en met vrienden te zijn, wat ook al niet mag. Maar onlineschool maakt het makkelijker om nee te zeggen en naar vrienden te gaan, dus ik ben blij dat de scholen weer open zijn.”

Zijn eerste gedachte toen hij hoorde dat de lessen online zouden gaan was dan ook ‘dat ga ik dus gewoon effe niet doen’. “De eerste les was ik er wel, maar toen die vrouw zei ‘jullie mogen gaan’, was het eerste wat ik deed een vriend bellen en gaan chillen.”

Geluk bij een ongeluk is dat Mats om de dag nog naar school, de Ambelt in Zwolle, mocht om praktijklessen te volgen. Maar ideaal vindt hij het niet. “In de eerste lockdown was ik echt niks aan het doen.”

Ik hoef maar drie keer te hoesten en ik moet meteen coronatest doen

Eigenlijk vindt hij het allemaal ook maar overdreven. “De regels vind ik aan de ene kant ‘normaal’, omdat het moet, maar sommige zijn echt overdreven. Ik hoef maar drie keer te hoesten en ik moet meteen coronatest doen. Je kunt niet eens meer normaal ziek zijn.”

Overigens heeft de jonge Genemuidenaar nog nooit een coronatest laten doen. “En dat ga ik ook niet doen”, zegt hij resoluut. “Het lijkt me helemaal niks.” Hij vraagt zich ook af of de regels wel zo streng moeten zijn. “Ik zit elk weekend met vier of vijf man, maar er is niemand in m’n omgeving die corona gehad heeft.”

Overigens is het ‘weekend-groepje’ wel kleiner geworden. “Nu zitten we met drie of vier man, normaal was het een stuk meer. De gezelligheid wordt er niet minder om, maar je spreekt elkaar minder. Dat vind ik wel jammer.”

Mats vindt het ook jammer dat de horeca niet open is en dat vakanties naar het buitenland niet door kunnen gaan. “Mijn moeder gaat vaak in Nederland op vakantie, dat kan nu nog wel. Maar als ik met m’n vader op vakantie ga, dan gaan we meestal naar het buitenland. Dat gaat nu weer niet door. Dat is jammer, want je hebt een heel jaar school gehad, je verheugt je op de vakantie en dan gaat het niet door.”

Toch weet hij dat ook weer te relativeren. “We kunnen beter nu in Nederland blijven, dan straks weer een lockdown krijgen.” En misschien is de lockdown van nu ook maar beter, denkt hij. “Ik ga niet met 25 graden binnen zitten. Dus ik heb liever met dit weer een lockdown, dan straks in de zomer.”

Maar niet voor alle maatregelen kan hij begrip opbrengen. “De avondklok vind ik echt overdreven. Je weet toch wel dat mensen naar elkaar toegaan. En helemaal in Genemuiden, daar heb je allemaal steegjes waar je je kunt verstoppen als er wel politie is.”

Hij houdt zich dan ook niet aan de avondklok. Een bekeuring kreeg hij daarvoor nog niet. “Ik heb nog geen bekeuring voor de coronaregels gehad. Wel een waarschuwing", lacht hij.

Die dateert al van even geleden. "We stonden met teveel mensen bij de vissteiger bij het Varkensgat”, vertelt hij. “Toen zijn we apart van elkaar weggefietst, daarna hebben we elkaar gebeld en elkaar weer opgezocht.”

De gezelligheid doet het 'm. "Ik ben 16 geworden, dat heb ik niet kunnen vieren. Dus je kijkt nu ook minder naar dingen uit. 16 jaar word je maar één keer, dus dat wil je vieren met wat vrienden. En dan gaat ook dat weer niet door."

Daarnaast kan hij zich nu niet uitleven in de muziek. "Ik ben drummer bij Festival Woest in Zwolle", vertelt Mats. "Maar je kunt geen festivals en geen optredens doen nu. Ik hou zelf m’n oefeningen bij, maar repetities en optredens zitten er niet in."

Jammer, vindt hij ook dat. "Het was altijd een feest om te mogen spelen." Hij hoopt daarom dat het snel weer kan. Maar of dat gaat lukken, voor de zomer? "Eerst zien, dan geloven."