Kees Kranenburg heeft het volste vertrouwen in de toekomst van GTC. "We zijn een gezonde vereniging."
Kees Kranenburg heeft het volste vertrouwen in de toekomst van GTC. "We zijn een gezonde vereniging." Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 13: Tafeltennisvereniging GTC

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN- Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 13 een interview met voorzitter Kees Kranenburg van tafeltennisvereniging GTC.

Kees Kranenburg is al ruim zestien jaar actief als voorzitter van GTC. Als jeugdspeler beleefde hij een mooie tijd bij GTC. Vervolgens stopte hij met tafeltennis. In 2006 keerde hij echter terug bij GTC. “Het ging toen niet goed met de club. Mogelijk zou er punt achter worden gezet. Ik dacht: ‘Dat kan niet waar zijn. Tafeltennis is zo leuk’. Vervolgens ben ik er met wat andere jongens ingestapt”, aldus Kranenburg, die in 2006 aantrad als voorzitter.

Gezonde club

Onder voorzitter Kranenburg werd de club weer opgebouwd. “We hebben eerst gewerkt aan de sponsoring. De club moest weer financieel gezond worden. Ik nam het over van Kees Grégoire. 'Ik betaal de afscheidingen tussen de velden als jij sponsors gaat zoeken', zei hij. Dat hebben wij gedaan. We hebben er toen 24 gevonden”, lacht Kranenburg. "Daarna hebben we geprobeerd om het aantal jeugdleden uit te bouwen. Dat is best lastig. Je hebt jeugd en ineens ben je ze weer kwijt. Maar het is hartstikke leuk als spelers later terugkeren bij de vereniging. Daar doe je het voor.” Inmiddels heeft GTC ruim veertig leden. “Toen ik begon hadden we maar drie. Nu zijn er dertig senioren- en ruim tien jeugdleden. Er staat nu een gezonde club.”

Sponsoring

Volgens Kranenburg heeft GTC veel te danken aan de families Van Bale van De Gordijnschuur en Grégoire van Kunstgrasnet. “De club leunde jarenlang op hen. Vier jaar geleden zijn ze gestopt, toen de volgende generatie hun bedrijf overnam. Toen hebben we als bestuur bij elkaar gezeten en zijn we op zoek gegaan naar teamsponsors. Dat ging prima. We hebben nu vier hoofdsponsors.”

In coronatijd is het een stuk lastiger qua sponsoring. Het coronavirus weerhield Kranenburg er niet van om wederom succes te boeken op dit terrein. “Ik ben samen met Arno Withaar de boer op gegaan. We willen heel graag nieuwe bebording hebben, een fullcolour afscheiding. Veel bedrijven hebben inmiddels meegedaan, maar we zoeken nog naar elf sponsors. Het eerste deel wordt nu geproduceerd. We worden enorm gesteund door lokale bedrijven.”

Geen activiteiten

De activiteiten voor de tafeltennissers van GTC liggen al geruime tijd stil. “We zijn in september nog wel begonnen aan de najaarscompetitie, maar we hebben maar drie wedstrijden gespeeld." Vervolgens gingen in december de binnensportlocaties dicht. "Toen is alles weggevallen. De bond heeft bepaald dat we pas in september weer competitie kunnen gaan spelen. Tafeltennissen in de open lucht? Daar beginnen we niet aan. Sommigen spelen thuis of op hun werk. Het is wel jammer dat we niet kunnen spelen. Zo raak je toch de binding kwijt. Ik hoop dat iedereen de zin in tafeltennis straks weer terug krijgt. En dat we naast het tafeltennis ook weer een biertje kunnen drinken. We zijn wel een gezelligheidsvereniging.”

Robot

In deze coronatijd maakt GTC van de nood een deugd. De komst van een nieuwe afscheiding is daar een goed voorbeeld van. En afgelopen december heeft de club een tafeltennisrobot aangeschaft. “Dat is een trainingsapparaat, dat de ballen wegschiet. De robot hebben we betaald van de opbrengst van het sponsortoernooi en sponsorgeld.”

Netjes

Kranenburg wil vooruit met de club. Daarom baalt hij ervan dat de club geen activiteiten kan organiseren. “Mijn stille wens is om het komende sponsortoernooi groots uit te pakken. Als je echt vooruit wilt, heb je geld nodig. We willen goede wedstrijdtafels, maar die kosten wel 2.500 euro per stuk. Eerder kocht je een balletje voor een cent. Tegenwoordig worden er andere type balletjes gebruikt, waarvoor je 1 euro kwijt bent. Maar ik wil het gewoon netjes voor elkaar hebben, dat zit in mij. Goede tafels en afscheidingen, nette shirts en goed materiaal, maar daar zit wel een prijskaartje aan."

Eén grote familie

Ondanks de coronacrisis ziet Kranenburg de toekomst zonnig in. "We zijn een gezonde vereniging. Als we straks weer volop kunnen tafeltennissen, willen we verder groeien. Door onszelf meer te promoten en meer toernooien te organiseren. Aan de sfeer zal het niet liggen. We zijn één grote familie, waarbij we lekker met z'n allen pingpongen. We hebben echt een heel leuke vereniging.”