Windmolens zijn straks goed voor bijna helft energie-opwek

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - 48 procent van de in Zwartewaterland opgewekte energie moet in 2030 komen van windmolens. Zonnepanelen (zowel op daken als op land) vormen de overige 52 procent. Dat blijkt uit het hoofdlijnenakkoord voor de RES 1.0.

RES staat voor Regionale Energie Strategie. In de RES West-Overijssel, waar Zwartewaterland deel van uitmaakt, werken 11 gemeenten aan een strategie voor het opwekken van duurzame energie. Het streven was in eerste instantie naar 40 procent windenergie en 60 procent zonne-energie, maar dat blijkt in de regio niet te gaan lukken.

De cijfers zijn daarom omgedraaid: 60 procent van de totale energie-opwek moet straks van windmolens komen en de rest van zonnepanelen. Want, bij een hogere verhouding aan zonnepanelen, zou dat jaarlijks vele tientallen miljoenen gaan kosten.

Zonnevelden lijken, volgens het akkoord, sowieso niet de beste optie. "Zonnevelden nemen méér ruimte in dan windturbines om dezelfde hoeveelheid energie op te leveren en zonnevelden hebben hogere maatschappelijke kosten."

Daarom richten de gezamenlijke gemeenten zich op meer windmolens, hoewel dat ook niet altijd van een leien (zonnepanelen)dakje gaat. "De maatschappelijke acceptatie van windmolens is een belangrijk issue. Deze lijkt vanwege de impact op de omgeving lager te liggen dan voor zon-op-land. Het draagvlak voor zon-op-dak is het grootst. In deze afweging is een balans gevonden met 60 procent wind en 40 procent zon", aldus het akkoord.

Overigens zijn die verhoudingen niet in elke gemeente gelijk. De gemeenten Steenwijkerland en Olst-Wijhe hebben besloten om niet voor windmolens te gaan. Daar moet alle duurzaam opgewekte energie in 2030 afkomstig zijn van zonnepanelen.