De brug naar Over de Weede
De brug naar Over de Weede Beeld: Gemeente Zwartewaterland

Over de Weede: raad geïnformeerd over de nieuwste plannen voor uitbreiding in woonwijk

ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad is donderdagavond geïnformeerd over het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan voor Hasselt Over de Weede. Later deze maand komt het plan ter besluitvorming op de raadsagenda.

De nieuwe woonwijk, die schuin achter het huidige Om de Weede moet komen, krijgt een toegang in de vorm van een autobrug (zie beeld hiernaast). Het ontwerp daarvan is geïnspireerd op de kalkindustrie in Hasselt: de schelpen liggen ten grondslag aan de sierlijke vorm, het lijnenspel en het kalkkleurige beton; de kalkovenarchitectuur komt terug in de (rode) baksteen aan de buitenkant van de brug.

De autobrug komt over de Nieuwe Weede. De aanleg van die nieuwe kreek is al deels klaar. "Aansluitend daarop kunnen waar mogelijk verdwenen routes, watergangen en begroeiing worden hersteld", stelt het plan.

In het westelijk plandeel van Over de Weede ligt een buurtpleintje, dat omsloten is door woonvelden. "De rol van een eendenkooi als natuurlijke oase en de opbouw ervan vormen de inspiratie voor het pleintje in Over de Weede", staat in het plan.

Ten noordwesten van Over de Weede herinnert het parkje met het Kooikerspad nog aan een voormalige eendenkooi. Ten zuiden van Hasselt bevinden zich nog drie eendenkooien, waarvan de Bongerskooi en Haasjes nog in gebruik zijn. Doordat eendenkooien een aantrekkelijke habitat voor eenden moeten zijn, liggen ze als oases van groen en rust in het landschap. In het plan komt ook een Stadsweide terug: dat moet een 'Statige Stadsweide' worden.