Afbeelding
Foto: Archief

Ingezonden: De Schans discrimineert bewoners van de aanleunwoningen

Zoals u weet is De Schans een zorgcentrum voor ouderen. De aanleunwoningen behorend bij De Schans, zijn opgezet voor oudere mensen die ten alle tijde een beroep kunnen doen op hulp van De Schans.

Voordat er corona was, waren de bewoners van de aanleunwoningen welkom bij alle activiteiten die er werden georganiseerd door en in De Schans. Men kon naar de kapper, in de grote zaal een praatje met elkaar maken, naar het winkeltje enzovoorts.

Dat er door de corona veel is veranderd, is voor iedereen duidelijk. Vooral voor onze ouderen heeft het veel impact. Kwetsbaarheid en eenzaamheid spelen daarbij een grote rol. Wij krijgen door onze overheid maatregelen opgelegd om het virus er onder te krijgen. Gelukkig gaat het de goede kant op met de genomen maatregelen. Naast de maatregelen van de overheid heeft De Schans een uitbraakteam gecreƫerd om de regelgeving na te leven, perfect! Alleen het uitbraakteam heeft eigen regels toegevoegd, die volgens ons niet conform de regelgeving is vanuit de overheid. Ze zijn veelal discriminerend ten opzichte van de bewoners van de aanleunwoningen en ook voor de brandveiligheid.

Zoals: De klinken van de doorgaande deuren op alle etages van de aanleunwoningen naar De Schans toe of andersom zijn eruit gehaald, zodat er niemand meer door kan. Dit betekend dat de bewoners niet binnendoor naar hun kennissen, vrienden en geliefden kunnen, die op een andere afdeling zitten. Ze mogen deze wel bezoeken via de hoofdingang. Als er brand uitbreekt bij De Schans of aanleunwoningen kunnen deze bewoners geen kant meer op. Tijdens een brand mag de lift niet worden gebruikt en voor veel bewoners is de trap geen optie.

Een afspraak maken bij de kapper mag weer, helaas als je bewoner bent van een aanleunwoning mag je niet naar de kapper in De Schans, wat eerder wel mocht. Dit is geen beslissing van de kapster, het is een maatregel van het uitbraakteam.
Tijdelijk mogen de bewoners van de aanleunwoningen ook niet deelnemen aan activiteiten, als deze worden georganiseerd voor de bewoners van De Schans.
Afgelopen week heb ik gesproken met een teamlid van het uitbraakteam, kreeg geen onderbouwing van de genomen maatregelen en werd mij medegedeeld dat ze niets kunnen veranderen. Wij komen op voor de bewoners van de aanleunwoningen en willen dan ook graag dat het uitbraakteam zich gaat houden aan de landelijke maatregelen.

Familie en bewoner van een aanleunwoning, namen zijn bij de redactie bekend.