Afbeelding
ANP

Enorme achterstanden bij het CBR: “We moeten een inhaalslag maken”, straks ook op zaterdag afrijden

ZWARTEWATERLAND - Door de coronalockdowns is bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een ‘stuwmeer’ ontstaan van ruim 600.000 achterstallige theorie- en praktijkexamens. De afnemer van rijexamens wil de achterstanden met onorthodoxe maatregelen wegwerken, maar gaat geen ‘coronarijbewijsjes’ uitdelen.

Ondanks de historische achterstanden gaat het CBR geen concessies doen aan het afrijden. “De 55 minuten die er nu voor staan, zijn nodig voor een goed examen”, zegt woordvoerder Irene Heldens. “We gaan niet aan kwaliteit inboeten en willen dat alle kandidaten eerlijk beoordeeld worden.”

Wat het CBR wel wil doen in de strijd tegen de achterstanden presenteerde de organisatie vorige maand in een plan van aanpak. Want dat er iets moet gebeuren, staat buiten kijf. Reserveringstijden lopen op tot een half jaar en zonder ingrijpen zit het CBR nog jarenlang in de problemen.

De achterstanden zijn niet direct terug te zien in het percentage inwoners met een rijbewijs per gemeente. Omdat het roze pasje tien jaar geldig is, is er na ruim een jaar problemen (nog) geen sterke daling te zien. Zo heeft in de gemeente Zwartewaterland anno 2021 86,2 procent van de 17-plussers een rijbewijs. In 2019 was dit 85,1 procent.

Maar de problemen zijn wel terug te zien in de landelijke cijfers van 2021, zeker onder jongeren. Het autorijbewijsbezit onder jongeren tussen 17 en 20 jaar nam af met ruim 22,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de 19-jarige Olaf Nieborg uit Zwartsluis, met wie De Stadskoerier Extra een tijdje geleden sprak. Zijn werk ging gewoon door, in Meppel. Daar moest hij op de brommer naartoe, want een rijbewijs halen was er in de afgelopen maanden ook niet bij. Vlak voor het gesprek had de jonge Sluziger weer voor het eerst rijles gehad. "Het leven is weer een beetje begonnen voor mij”, vertelde hij toen.

“We gaan nu geen coronarijbewijsjes uitdelen”

Het CBR staat voor een “enorme inhaalslag”, zegt woordvoerder Heldens. Theorie-examens zijn volgens haar relatief makkelijk weg te werken.

De inhaalslag bij het het afrijden ligt een stuk ingewikkelder, stelt Heldens. Toch probeert het CBR ook hier de capaciteit te vergroten: op een totaal van zo’n zeshonderd examinatoren wil de organisatie nog eens honderd man extra aannemen. Daarnaast wordt de zaterdag een afrijddag en wordt pensioengerechtigden gevraagd langer te blijven werken.

Tegelijkertijd moet het slagingspercentage omhoog, zodat er minder herexamens nodig zijn. Dit percentage ligt nu rond de 50 procent, eind mei moet dit 54 procent zijn. Daarvoor kijkt het CBR naar de rijscholen, die ervoor moeten zorgen dat kandidaten beter voorbereid aan het examen beginnen.

Ingrijpende maatregelen

Is de doelstelling van 54 procent eind volgende maand niet behaald, dan neemt het CBR “ingrijpende maatregelen” en stopt het tijdelijk met het afnemen van de tussentijdse toets, aldus Heldens. Mogelijk sneuvelt ook het faalangstexamen en verhoogt het CBR de afrijdleeftijd weer naar 18 jaar. In 2011 werd de examenleeftijd juist verlaagd naar 17, omdat dit de verkeersveiligheid ten goede zou komen.

"Het verhogen van het slagingspercentage willen wij natuurlijk ook, maar dat lukt niet in twee maanden”, zegt Paul de Waal, woordvoerder van brancheorganisatie BOVAG die ruim vierhonderd rijscholen vertegenwoordigt. Het stoppen met de tussentijdse toets bestempelt De Waal als "het kind met het badwater weggooien.” "Die zorgt juist voor een hoger slagingspercentage.”

Afbeelding