Secretaris Albert Corporaal van de vereniging Knarrenhof bij de toekomstige locatie van 'De Tijlshof'
Secretaris Albert Corporaal van de vereniging Knarrenhof bij de toekomstige locatie van 'De Tijlshof' Foto: Enrico Kolk

Knarrenhof in Hasselt krijgt nieuwe naam, gaat 'Tijlshof' heten

(door Enrico Kolk)

HASSELT - "Knarrenhof, dat klinkt echt alsof we allemaal oude knarren zijn", lacht Albert Corporaal. Hij is secretaris van de Vereniging Knarrenhof Zwartewaterland. Die besloot om de toekomstige Knarrenhof in Hasselt alvast om te dopen. De hof moet de naam 'de Tijlshof' krijgen.

Dat verwijst naar het Tijlswegje, waar de ingang van het gebouw komt. De naam van de stichting (en de vereniging) is en blijft wel Knarrenhof.

De eerste voorbereidingen zijn getroffen. "De bomen zijn erin gezet en het billboard staat er", vertelt Corporaal. Vorige week zijn er bomen langs de Van der Vechtlaan geplant. "Die bomen compenseren voor een deel het verdwenen groen."

Het verdwijnen van dat groen was een heikel punt. Buurtbewoners protesteerden tegen het weghalen van de groenstrook langs de Van der Vechtlaan. Ze dreigden zelfs met het opstarten van een procedure, wanneer de gemeenteraad het bestemmingsplan zou accorderen.

De gemeenteraad ging wel akkoord met het plan, maar een procedure bleef uit. "Ik denk dat de gemoederen bedaard zijn", zegt Corporaal. "De gemeenteraad heeft, alles wikkend en wegend, toch gezegd: we hebben A gezegd, nu moeten we ook B zeggen."
Wel was er de wens om ook naar de omgeving te luisteren. "Daar is overleg over geweest, toen heeft de buurt besloten om niet meer te gaan procederen."

Tegen de omgevingsvergunning zijn formeel nog wel twee bezwaren ingediend. Dat is technisch van aard, legt Corporaal uit. "Dat gaat dan om de zogeheten schaduwwerking. Als wij ineens een hoger gebouw neerzetten, zou dat kunnen leiden tot planschade. En dan kan de gemeente zeggen: 'je hebt gelijk, want er was bezwaar tegen ingediend'."

Zover zal het niet komen, denkt hij. Het plan, dat bestaat uit zestien woningen in verschillende groottes, ligt er immers al en het is ook de bedoeling dat het op die manier gerealiseerd wordt.

Nog niet alle zestien woningen zijn overigens al verkocht. "De aannemer heeft gezegd: 'We gaan bouwen als er twaalf gegadigden zijn'. En we zitten er nog net niet aan, maar dat moet wel te halen zijn", denkt de secretaris.
Dat hoeven niet direct mensen uit Genemuiden, Zwartsluis of Hasselt te zijn, merkt hij op. "De Knarrenhof is een landelijke vereniging. Als de belangstelling hier te laag blijft, dan kunnen mensen uit het hele land intekenen."
Tot die tijd wordt er nog niet feitelijk gebouwd. Wel start de aannemer alvast met de voorbereidende werkzaamheden. Corporaal denkt dat de periode van bouw tussen september en februari zal zijn. "Als het gaat zoals we hopen, dan zijn we volgend jaar om deze tijd verhuisd. De bouw kan na de zomer starten." De landelijke vereniging is in elk geval enthousiast: "Deze hof is qua ligging en ruimte tussen de woningen de mooiste die we tot nog toe in Nederland hebben kunnen maken."