Afbeelding
Op de foto: Kim Kleinpenning

Jong zijn in coronatijd: Kim Kleinpenning (17) uit Zwartsluis

(door Enrico Kolk)

In deze rubriek vragen wij jongeren hoe ze omgaan met de coronamaatregelen en wat de impact daarvan is op hun dagelijkse leven. Vandaag deel 14: Kim Kleinpenning (17) uit Zwartsluis.

Voor Kim kreeg het coronajaar een best wel verrassende wending. Ze kan haar opleiding een jaar eerder afronden en misschien is dat wel dankzij corona. Zo doet de opleiding interieur en design en begon daar na de zomer mee. “Dat ging zo goed dat ik tijdens de onlinelessen een stuk voor stond vergeleken met de rest”, vertelt ze.

Ondanks corona en het volgen van de lessen online wist ze haar motivatie vast te houden. “Dit is iets wat ik echt graag wil”, legt ze uit. “Ik wil hierna graag doorstuderen aan de kunstacademie en dan moet dit echt gebeuren. Dus ik heb ook het beeld in m’n hoofd: ‘dit moet lukken’ en ik ben er wel blij mee dat ik die motivatie nog heb.”

Dat is ook weleens anders geweest. “Ooit kreeg ik een mail of ik niet beter een niveau lager kon gaan. En nu dit.” Voordeel van de coronatijd is dat ze meer tijd heeft om met school bezig te zijn. “Ik ben thuis ook druk bezig met schilderen en tekenen, dat werkt wel mee.”

Haar vorige school, afgelopen jaar, sloot ze heel apart af. Ze hoefde, net als alle andere examenleerlingen, geen eindexamen te doen. “Dat was aan de ene kant wel fijn, want je had geen examenstress”, lacht ze. “Mijn cijfers waren hoog genoeg om te slagen, dus het was gewoon makkelijk. Maar het voelt wel als soort valsspelen. Straks krijg je een baan en dan moet je je examenpapieren laten zien. Ja, die heb ik niet.”

Zoenen op een verjaardag, dat mis ik echt niet

Desalniettemin kon ze gewoon naar een andere school na de zomervakantie. Die bood overigens, ook voor haar, wat lucht. "Ik werk in de horeca, en ik heb in de zomer nog wel even kunnen werken. Nu niet meer, en dat mis ik wel heel erg. Nu werk ik in de supermarkt, maar die sfeer is toch anders."

Haar stage, in een woonwinkel, gaat wel gewoon door. “Maar je hebt nog wel steeds de stress ‘gaat het dicht of blijven we open’”, merkt ze op.

En het is ook niet alleen maar positief. “Ik ga nu minder naar buiten, en ik spreek minder vaak af met vrienden. Ik heb wel genoeg te doen, dus ik verveel me niet. Maar er zijn echt wel dingen die ik mis.”

Het bloemencorso is daar een voorbeeld van. Dat ging vorig jaar niet door. “En ik ben bang dat het nu weer niet doorgaat. Dat mis ik echt het meest. En ook de feestjes en dat je met groepen bij elkaar komt natuurlijk. Het duurt wel heel erg lang. We zijn nu al een jaar bezig, je kunt niks fatsoenlijk vieren.”
Zelfs vakanties niet. “Dat is nu even niet anders, maar het lijkt me wel fijn als we weer een keer naar Spanje kunnen.” En misschien is, tegen de tijd dat dat weer kan, een coronavaccinatie wel verplicht om er binnen te komen. “Ik heb eigenlijk het gevoel dat je die vaccinatie wel moet nemen. Want als je die niet hebt, kom je nergens naar binnen”, zegt ze. “Maar het is wel met gemengde gevoelens.”

En die gemengde gevoelens zijn er ook als het om de coronamaatregelen gaat. Want er zijn ook dingen die ze totaal niet mist. “Zoenen op een verjaardag”, lacht ze. “Dat mis ik echt niet. En het heel dicht bij elkaar zitten ook niet. Dat hoeft van mij ook niet meer terug te komen.”

En hoewel ze zich zoveel mogelijk aan de regels probeert te houden, vindt ze ze af en toe wel een beetje krom. “Zorg een beetje dat het logisch is”, zou ze tegen de regering willen zeggen. "Want ik mag niet met vrienden zitten, maar wel in een overvolle bus naar school. Dat is ook niet logisch.”

Ze vindt het dan ook ‘verschrikkelijk’ in de bus. “De een heeft z’n mondkapje onder de neus, de volgende draagt ‘m weer helemaal niet. En die bussen zitten ontiegelijk vol, ik moet vaak staan en dan sta ik ook tegen andere mensen aan. Dat kan momenteel echt niet.”

Verder gaat het eigenlijk best goed met haar, in dit coronajaar. “Prima is een groot woord, want ik wil het wel weg hebben”, legt ze uit. “Maar ik kan er wel mee leven. Ik ben met mijn opleiding druk zat, dus ik red me wel.”

Kims' creativiteit is op Instagram te zien: KimK_creative.