Luiemotte

GENEMUIDEN - Dit jaar is er opnieuw geen Luiemotte. Dat laat de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden weten in een kort persbericht.

De Luiemotte, die volgens de traditie gehouden wordt op de eerste dag van mei, gaat niet door in verband met de coronasituatie. Vorig jaar werd de Luiemotte, een kinderevenement ook niet gehouden. Dat had toen dezelfde reden.

Al sinds mensenheugenis is het de gewoonte dat in de vroege ochtend van 1 mei de kinderen met de Luiemottes door de straten van Genemuiden trekken. Met hun gebel en gezang wekken zij de langslapers en roepen hen op uit bed te komen.

Kerken Genemuiden houden gezamenlijk een bidstond

GENEMUIDEN - Vier plaatselijke kerken in Genemuiden houden volgende week vrijdagavond een gezamenlijke bidstond.

Daarin zullen de vijf plaatselijke predikanten voorgaan. Thema van de bidstond is: ‘Waar is God in deze crisis…en waar ben jij?!’. Iedereen kan dit volgen via het digitale kanaal van de verschillende kerken beluisteren en bekijken en ook via de kerkradio.

't Olde Staduus

GENEMUIDEN - Het is al voor de tweede keer dat er lange tijd niet veel activiteiten in 't Olde Staduus waren. Nu het liggeld echter door de vrijwilligers wordt geïnd, is het gebouw elke dag open.

Wie gebruik wil maken van een ruimte, kan dat gewoon doen. "Welkom, kom langs voor overleg." Gebruik van de ruimten gaat en ging altijd volgens de coronaregels, zoals ontsmetten, anderhalve meter afstand, mondkapjes, enzovoorts.

Alleen de vaste huurders als Icare, de Bibliotheek, Philadelphia, kleine groepjes van 4 a 5 personen van hulporganisaties als Mee IJsseloevers, Jeugdzorg, maakten de afgelopen tijd gebruik van de ruimten. "Ook de marktkooplui wisten ons op dinsdag te vinden." 't Olde Staduus is echter toegankelijk voor iedereen.

Zon en wind

ZWARTEWATERLAND - In alle geplande zonnepanelen en windmolens in de regio West-Overijssel moet nog wat geschoven worden. Dat deelt het college mee aan de gemeenteraad.

Gemeenten spraken in de Regionale Energie Strategie (RES) af dat 60 procent van de duurzaam opgewekte energie van windmolens moet komen en 40 procent van zonnepanelen. In Zwartewaterland is op dit moment de verhouding 48-52 voor wind-zon.

De huidige verdeling in de mix in West Overijssel is 36 procent windenergie en 64 procent zonne-energie. Dat betekent, volgens het college, dat in de vervolgfase een verschuiving plaats moet vinden van zon naar wind. "Daarbij gaat het wel over de gehele regio."

De gemeenteraad heeft volgende week donderdagavond het hoofdlijnenakkoord voor de RES 1.0 op de agenda staan.