Testlocatie in Genemuiden is
weer weg, situatie gunstiger

ZWARTEWATERLAND - De GGD-testlocatie op het Havenplein in Genemuiden is afgelopen vrijdag weer afgebroken. Dat dat zou gebeuren, deelde burgemeester Eddy Bilder donderdagavond mee op ZwartewaterFM. “De cijfers zijn van dien aard dat het kan.”

Het aantal mensen in Zwartewaterland dat positief getest werd, is in de afgelopen week flink gedaald. “Maar er zijn eerder lage cijfers geweest en toen is het ook ineens weer omhooggeschoten”, merkte de burgervader donderdag op.

Hij zei, in de uitzending, er voorstander van te zijn dat de terrassen weer opengaan. “Dat is eigenlijk het collectieve gevoel van alle burgemeesters”, zegt hij. “En we hebben al ervaring opgedaan. Het beleid van vorig jaar heeft uitstekend gewerkt. De terrassen zijn zodanig in te richten dat het coronaproof is."

Testlocatie

In totaal zijn er, zowel op de locatie bij OK Vitaal als in de pop-uplocatie op het Havenplein, 1.345 mensen getest op het coronavirus, laat de GGD weten. Het aantal mensen dat daar een positieve uitslag kreeg, lag beduidend lager: dat waren er 20.

De GGD kijkt positief terug op de testlocaties in Genemuiden. "Er was een goede samenwerking met de gemeente Zwartewaterland en omdat we zagen dat de testbereidheid van de bewoners hoog was, hebben we hen extra gelegenheid geboden om te testen."

Of de testlocatie nog terugkomt, mocht de situatie daar aanleiding voor geeft, is onbekend. "Op het moment dat de besmettingscijfers er aanleiding toe geven, dan kijken we samen met de gemeente welke mogelijkheden er zijn en wat op dat moment het juiste is om te doen", aldus woordvoerder Rianne Schuurman van GGD IJsselland.

Dat hangt van meerdere factoren af, legt ze uit. "Zoals waar, hoe en per wanneer we aan de slag willen met extra testmogelijkheid. Dan wordt deze optie meegewogen."

Op de locatie van de testunit ontstond aanvankelijk nogal kritiek. "Met de kennis van nu zou je bepaalde dingen misschien anders hebben gedaan", reageerde Bilder destijds daarop via de radio. "Ik begrijp dat zo'n locatie niet door iedereen met gejuich op deze plek wordt ontvangen."