Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 14: Biljartvereniging Ons Genoegen

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om poolshoogte te nemen. In deel 14 staat Biljartvereniging Ons Genoegen uit Hasselt centraal.

Sinds juli 2019 is Bonne Rozema voorzitter van Ons Genoegen. Inmiddels mag zijn vrouw Inge Boelhouwer zich secretaris noemen. “Soms hoor je wel eens. ‘Jullie liggen in één bed. Het zal wel bekonkeld zijn’. Maar we zijn het zeker niet altijd met elkaar eens”, lacht Boelhouwer. “Dat komt in de beste relaties voor”, is het gevatte antwoord van Rozema.

Geen kampioenen

Het eerste jaar van Rozema als voorzitter werd ruw verstoord door het coronavirus. “In maart vorig jaar moesten we onze competitie stilleggen. Driekwart was er gespeeld. We zijn aan het rekenen geweest of we er nog kampioenen konden uithalen, maar dat was niet te doen zonder iemand te benadelen. Toen hebben we de competitie helemaal afgeblazen", zegt Rozema.

Drankje op terras

Ons Genoegen maakt al jarenlang gebruik van de biljartzaal van Horecacentrum Onder de Luifel. Maar daardoor kreeg de biljartvereniging wel te maken met een strenger regime. De biljarters van Ons Genoegen moesten wachten tot de kroegen weer open mochten. Toen werd er gespeeld in de biljartzaal, die helemaal werd afgesloten. Een drankje moest op het terras worden genuttigd. Biljarters moesten zich aan allerlei regels houden. Zo mocht de ene speler pas opstaan als de andere ging zitten.

Grote afstand

Na de bouwvak begonnen de leden met veel genoegen aan een nieuw seizoen. “We hebben een paar weken gebiljart en daarna kwam er weer een lockdown”, aldus Rozema. Inmiddels liggen de activiteiten al heel lang stil. “Er gebeurt heel weinig. Alleen de penningmeester heeft wat werk. Zelfs op onze biljartapp is het rustig, terwijl je eerder de telefoon wel eens moest wegleggen. Dan had je zo tachtig berichtjes. Met Kerst en Pasen hebben we de leden verrast met een pakketje met daarin producten van lokale ondernemers. Je moet elkaar helpen”, aldus Rozema. "De mensen missen de sfeer heel erg. Dat heb ik wel met Kerst en Pasen gemerkt toen we de pakketjes hebben rondgebracht. Het eerste wat er werd gevraagd: ‘Wanneer kunnen we weer beginnen'? Dat zegt wel wat.” Maar een heel lange pauze kan ook leiden tot een te grote afstand van sommige biljarters met de vereniging. “Dit moet geen jaar meer gaan duren. Dan vrees ik dat mensen gaan bedanken. Als ze eenmaal wennen aan een ander ritme, ben ik bang dat ze niet meer terugkomen. Iedereen betaalt contributie. Daar krijgen ze nu niets voor terug. Daarom gaan we festiviteiten organiseren als we open mogen. Dat mag gevierd worden. Ik weet dat onze leden staan te popelen om weer te beginnen", aldus Rozema.

Toernooien

Als voorzitter wilde Rozema de club aantrekkelijker maken door het organiseren van diverse activiteiten. Dat gebeurde ook, maar toen kwam corona. “We hebben nu zeventien leden, daar kan zeker nog wel wat bij. Maar ledenwerving is nu zinloos. We hebben best veel initiatieven ontplooid, zoals het organiseren van verschillende toernooien. Maar mond-tot-mondreclame werkt het best. Of iemand die interesse toont meenemen naar de club. Daarom zijn we enige jaren geleden begonnen met het Leek-toernooi, waarbij je je buurman, buurvrouw, vriend of vriendin kunt meenemen om een potje te biljarten. Vroeger werden onze toernooien afgewerkt in besloten kring. Dat hebben we veranderd. We hebben er open toernooien van gemaakt. Gratis entree en op zaterdag, dan is iedereen vrij. Dat werkt. Het was steeds heel erg gezellig. Als we weer los kunnen, willen we elk kwartaal een toernooi organiseren.”

Samenwerking

Samenwerken met een andere vereniging zien Rozema en Boelhouwer ook als een goede optie. "Dat hebben we al gedaan. We hadden te weinig spelers voor een team in de eerste klasse libre. Bleistarte zat met hetzelfde probleem. Toen zijn we samen met één team competitie gaan spelen. Daar zijn we in het seizoen 2018-2019 mee begonnen. Dit seizoen is dat niet van de grond gekomen. We zijn niet aan spelen toegekomen. Er lag een afspraak met Bleistarte om te praten of we meer voor elkaar kunnen betekenen, zoals het gezamenlijk opzetten van een competitie tussen de biljartclubs in Zwartewaterland, maar dat ging niet door vanwege de corona. We zijn er nog niet aan toegekomen, maar de wil is er wel. Er liggen plannen genoeg, maar eerst maar eens kijken wanneer we weer open kunnen. Daarna ligt er werk genoeg.”