Osama Ben Kaddour in actie namens de hoofdmacht van De Graafschap tijdens een oefenduel.
Osama Ben Kaddour in actie namens de hoofdmacht van De Graafschap tijdens een oefenduel. Foto: Aangeleverd

Osama Ben Kaddour wil met Sportclub Genemuiden de stap maken naar de derde divisie

(door Gerard Meijeringh)

ARNHEM - De nieuwste aanwinst van Sportclub Genemuiden luistert naar de naam Osama Ben Kaddour. De vleugelspeler moet de hoofdklasser nieuwe aanvallende impulsen geven. “Genemuiden is een bekende amateurclub die op een hoger niveau hoort te spelen. Ik wil met Sportclub omhoog", aldus Ben Kaddour.

Hoe komt een voetballer uit Arnhem terecht bij Sportclub Genemuiden? “Ik heb bij Cambuur met Noureddine Boutzamar gevoetbald. We hebben altijd contact gehouden. Een aantal weken geleden belde hij me en zei dat Genemuiden interesse had. Het is best gek hoe dingen kunnen lopen”, aldus Ben Kaddour.

Ongeluk

Hij is nog maar 24 jaar, maar heeft al heel wat meegemaakt. Ben Kaddour speelde in de jeugd bij FC Twente en De Graafschap. Hij kwam uiteindelijk niet verder dan het tweede elftal. “Ik had pech dat De Graafschap via de nacompetitie promoveerde. Toen hebben ze heel veel ervaring in huis gehaald. Voor mij werd het lastig en ik belandde op de bank.” Na dat seizoen maakte hij de overstap naar Noordwijk. Vervolgens kreeg hij een grote tegenslag te verwerken. “Ik kreeg een auto-ongeluk. Ik had allemaal wonden op m’n been. Ik heb er een half jaar uitgelegen.” In de winter lonkte een buitenlands avontuur. Ben Kaddour ging spelen bij MVK Zvolen, actief op het tweede niveau in Slowakije. “Aan het einde van het seizoen liep mijn contract af. Ik wilde graag weer naar Nederland en mijn doel was om een profclub te vinden. Dat is toen gelukt. Ik ben naar Cambuur gegaan. Ik heb een jaar bij Jong Cambuur gespeeld en daar veel geleerd."

Geen geld

Mentaal heb ik nu meer rust. Ik heb de zekerheid van een baan en een nieuwe club.

In 2018 ging hij voor een korte periode op stage in Engeland. Hij trainde mee met Barnsley en Bolten Wanderers. “Dat was echt een geweldige ervaring. Daarna ben ik naar Lienden gegaan, maar de club was na een half jaar failliet. Toen heb ik een half jaar geen club gehad en daarna kreeg ik weer de kans om naar het buitenland te gaan. Naar Kroatië.” Ben Kaddour ging dit seizoen spelen bij NK Dubrava ZG (tweede niveau). “Dat werd een kort avontuur. Ik ben er vier maanden geweest. De eerste maand kreeg ik m’n geld, maar daarna werd er niet meer betaald. ‘Het is goed zo’, dacht ik toen. Ik het begin voetbalde ik goed, totdat de trainer overschakelde naar 3-5-2. Toen was er geen plaats meer voor mij.”

Warme club

Na zijn Kroatische avontuur was Ben Kaddour clubloos. Maatschappelijk heeft hij zijn zaken nu prima voor elkaar. Hij werkt in de zorg en begeleidt jongvolwassenen die in het traject begeleid wonen zitten. Voetballend heeft hij ook weer zicht op een mooie toekomst. Vorige week tekende hij voor één jaar in Genemuiden. "Ik heb één keer meegetraind. De trainer wilde mij er gelijk bijhalen. Of ik Genemuiden ken? Zeker. Ik heb zelfs met Cambuur een keer tegen Genemuiden gespeeld. Ik ken de club natuurlijk van de bekerwedstrijden. Genemuiden is een goede en bekende amateurclub. Als je kijkt naar de spelers die ze aantrekken en de faciliteiten, dan hoort de club eigenlijk hoger te spelen. Ik ben nu twee keer in Genemuiden geweest en ik heb het nu al ervaren als een warme club met goede mensen.”

Aanvallende kwaliteiten

Ben Kaddour omschrijft zichzelf als een speler met veel aanvallende kwaliteiten. “Ik ben een buitenspeler en kan links of rechts spelen. Ik ben een snelle speler met diepgang die een mannetje kan passeren, kan scoren en een assist kan geven. Nee, ik ben niet super compleet, dan had ik wel in het betaalde voetbal gespeeld. Maar ik ben wel een hardwerkende speler die het team kan helpen.” Volgens Ben Kaddour heeft hij veel geleerd. “Ik ben twee keer naar het buitenland geweest. Ik heb in verschillende formaties gespeeld en met diverse spelers en trainers gewerkt. Dat heeft me beter gemaakt. Mentaal heb ik nu meer rust. Ik heb de zekerheid van een baan en een nieuwe club. Waarom ik niet geslaagd ben in het buitenland? Dat heeft te maken met verschillende factoren. Als je echt goed genoeg bent, komt het goed, maar er komen veel dingen bij kijken. En je moet ook een beetje geluk hebben.”

Ambitie

Het betaalde voetbal heeft hij nog niet uit z'n hoofd gezet. "Zeker niet. Er zijn voorbeelden van spelers die op latere leeftijd zijn geslaagd in het betaalde voetbal, maar komend seizoen wil ik Genemuiden helpen. Ik wil met Genemuiden omhoog. Daar wil ik me op richten. Als ik mezelf in de kijker kan spelen, dan zien wel wat er gebeurt. Ik heb nog steeds ambitie. Dat houdt je gemotiveerd, maar ik heb niet alles in eigen hand.”