Afbeelding
Foto: Robert Jansema

Ouderen zien iedere keer opnieuw uit naar hun Open Atelier, dat nu het vijfjarig jubileum viert

(door Robert Jansema)

ZWARTSLUIS - Het Open Atelier in Zwartsluis bestaat vijf jaar. Drie dagen per week komen ouderen uit het dorp naar ‘De Toesebolte’ om gezamenlijk creatief bezig te zijn en een praatje te houden.

De vorm van dagbesteding ontstond vijf jaar geleden nadat er een enquête werd gehouden onder de ouderen van Zwartsluis.

Herma Sybrand, werkzaam bij IJsselheem en begeleidster bij het Open Atelier, vertelt: “We merkten vijf jaar geleden dat ouderen belangstelling hadden om gezamenlijk creatief aan de slag te gaan. Toen zijn we samen met zorginstelling Frion om tafel gegaan om te kijken hoe we dit konden gaan invullen."

Uiteindelijk zijn ze daarom vijf jaar geleden gestart met het Open Atelier. "Ouderen uit Zwartsluis, zowel woonachtig in De Schans en aanleunwoningen als daarbuiten, kunnen sindsdien enkele dagen per week samen komen voor creatieve activiteiten.”

Een dag bij het Open Atelier ziet er voor iedereen anders uit. Mensen die aanschuiven mogen zelf bepalen wat ze graag willen gaan doen die dag.

Je kan doen wat je zelf leuk lijkt en het is heel gezellig om met elkaar samen te zijn

Terwijl de een graag schildert, kan de ander zich prima vermaken met een puzzelboekje. Tijdens het creatieve proces worden alledaagse dingen besproken, felle discussies en grote vraagstukken worden daarbij niet vermeden.

Creatief

Toch is het een hechte groep, zegt meneer Staman. Van oorsprong komt hij uit Twente maar hij verhuisde richting Zwartsluis vanwege de waterrijke omgeving.

Sinds zijn hersenbloeding is het Open Atelier een soort tweede thuis voor hem: “Ik zie er altijd weer naar uit om hier drie dagen per week te zijn. Je kan doen wat je zelf leuk lijkt en het is heel gezellig om met elkaar samen te zijn. Vroeger werkte ik in de designbranche, dus ik vind het heerlijk om hier creatief aan de slag te zijn.”

Herma Sybrand zorgt voor de nodige begeleiding. Ze werkt al 21 jaar bij IJsselheem en heeft zelf ervaring met het begeleiden van creatieve processen. “Het is een hele leuk groep waar iedereen zich echt onderdeel van voelt. Zodra de ouderen om 09.00 uur binnenkomen, gaan ze ook direct aan de slag. Tussen de middag eten we samen en om 16.00 uur eindigt het Open Atelier."

Toesebolte

Sinds de coronaperiode zitten er acht mensen per dag in gebouw ‘De Toesebolte’ naast De Schans. "In totaal zijn er elf ouderen tussen 64 en 90 jaar uit het dorp die hier gebruik van maken. Mensen die bij ons willen aanschuiven, kunnen zich aanmelden voor een gesprek. Dan bekijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen”, besluit Sybrand.