Oranje straatlicht over tien jaar wit

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De gemeente wil in tien jaar tijd naar bijna volledige LED-straatverlichting. Dat betekent wit licht op de straten, in plaats van oranje.

In de meeste gevallen is die omslag al gemaakt. Zon 2.700 armaturen werden in de afgelopen jaren vervangen en dat is niet alleen energiezuiniger. Ook de kleurherkenning verbetert, stelt het college. "Waardoor onder andere gezichten beter gezien worden en het sociale veiligheidsgevoel verbetert."
Ook de kosten voor het beheer van de straatverlichting nemen af. "Omdat de LED-armaturen niet te maken hebben met drie of vier jaarlijkse lampvervangingen (afhankelijk van lamptype)."

Bij de vervanging van het oranje licht door wit bespaart de gemeente zo'n 50 à 60 procent op het energie verbruik. Omdat nu al 57 procent van de straatverlichting is vervangen, zou dat moeten zorgen voor een daling van 30 procent op het energieverbruik.
Toch nam de energierekening nauwelijks af, schrijft het college in een brief aan de raad. "Dit komt door sterke toename van energiebelasting en de areaaluitbreiding van nieuwe lichtmasten (onder andere nieuwe woonwijken)."

Om nu echt alle straatverlichting te vervangen door LED, heeft de gemeente verschillende scenario's gemaakt. In het gekozen scenario moet het vervangen van het straatlicht over tien jaar afgerond zijn. "Dat is een prima spreiding van de vervangingsopgave en praktisch wel realiseerbaar", aldus het college.