Gemeente herkent signalen over Wetland

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De gemeente herkent signalen dat inwoners weinig vertrouwen hebben in woningcorporatie Wetland Wonen. Dat schrijft het college in antwoorden op vragen van CDA-raadslid Rudi van Zandwijk.

"Het komt bijvoorbeeld voor dat ontevreden huurders uit onze gemeente, die zich bij Wetland Wonen niet gehoord voelen, contact leggen met ons. Zij hopen daarmee een oplossing af te kunnen dwingen", aldus het college.

Bij dit soort signalen doet de gemeente altijd navraag bij Wetland Wonen. "Dit zorgt ervoor dat zij op de hoogte zijn van de signalen die bij ons binnenkomen en daar wellicht actie op kunnen ondernemen."

Ook het toewijzingsbeleid is niet altijd naar tevredenheid. Dat beleid maakt onderdeel uit van De Woningzoeker, waarbij met verschillende corporaties wordt samengewerkt en de systematiek dezelfde is. "De uitvoering hiervan is de verantwoordelijkheid van Wetland Wonen. Als woningzoekenden van mening zijn dat de regels in hun geval niet goed zijn toegepast, kunnen zij dit aan de corporatie voorleggen en eventueel een formele klacht indienen. De gemeente speelt daarin geen rol", volgens het college. Alleen als er in de systematiek zaken voor verandering vatbaar zijn, is er aanleiding om daarover met Wetland Wonen te overleggen. "Momenteel is dat niet aan de orde."

Het gebrek aan onderhoud, waar ook weleens over geklaagd wordt, is geen verantwoordelijkheid van de gemeente. "Tenzij woningen niet voldoen aan de eisen die het Bouwbesluit stelt en Wetland zou weigeren de benodigde aanpassingen te doen. Daarvan zijn ons geen situaties bekend."