Evelien Kuilder (l) en Marleen Strampel.
Evelien Kuilder (l) en Marleen Strampel. Foto: Enrico Kolk

Behoefte-onderzoek: Sluuspoort moet het hart van Zwartsluis worden

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS – Het begon allemaal bij het Leefbaarheidsplan. Inmiddels zijn de bibliotheek en de Sluuspoort druk aan de slag met een behoefte-onderzoek: wat wil Zwartsluis?

“Wat zijn de dromen en ambities van de gemeenschap? Hoe moet de plek eruit zien waar iedereen zichzelf kan zijn en vrij voelen? Hoe bereiken we elkaar, met welke spreektaal? Welke materialen, activiteiten, mensen kunnen inspireren?” Dat zijn de vragen die ter tafel komen.

Hart

“Want we willen van de Sluuspoort het hart van Zwartsluis maken”, zegt Marleen Strampel. “De Sluuspoort is fantastisch, er wordt veel gedaan.” Maar dat is niet altijd bekend. En soms komen mensen niet opdagen, terwijl er wel activiteiten zijn.

“We dachten altijd: de mensen komen vanzelf”, vertelt beheerder van Sluuspoort Evelien Kuilder. “Maar misschien moeten we eerst eens gaan polsen waar de behoefte ligt, dan kun je daarin ook een rol vervullen. Want we zijn niet alleen van, maar ook voor Zwartsluis.”

Soms komen mensen niet opdagen, terwijl er wel activiteiten zijn

Als voorbeeld noemt Strampel workshops die de bibliotheek introduceerde. “We hadden echt iets leuks bedacht, hele gave workshops. Daarover was er ook contact met een jongerenwerker, maar het bleef bij één aanmelding.”

Saai

En misschien moet de bibliotheek haar verhaal ook beter vertellen, denkt ze. “Als je er jaren niet geweest bent, dan heb je misschien dat oude idee nog wel van de bibliotheek: stil zijn en saai. Maar dat is allang niet meer zo.”

Om mensen weer naar binnen te krijgen, en vooral ook om ze iets te bieden waar behoefte aan is, zijn de dames nu bezig met het op poten zetten van een onderzoek. Daarvoor zijn bepaalde groepen in kaart gebracht die in Zwartsluis vertegenwoordigd zijn.

“Die gaan we benaderen om mee te doen met een denkmee-sessies”, legt Strampel uit. Doel is om een zo breed mogelijke groep te krijgen. “Maar we gaan dan wel werken met groepjes van maximaal acht mensen. Want als de groep groter wordt, dan mis je het gesprek.”

Olievlek

Wat echt mooi zou zijn, denkt ze, is het vormen van community’s. “Met de drie verschillende groepen die we nu voor ogen hebben, krijg je dan een olievlek. En dat is wat we willen, wat het is zonde van zo’n prachtig pand dat we elkaar niet kunnen vinden.”

Daarom willen de onderzoekers ook gericht naar mensen toegaan, zegt Kuilder. “Want vaak werkt het beter als je iemand direct aanspreekt. En stel dat er uitkomt dat mensen iets niet (meer) willen, dan kan dat ook. We doen het echt voor Zwartsluis.”

Doel is om het ‘helemaal open te houden’. “Dus we gaan niet sturen”, vertelt Strampel. “Wij gaan onze mond dicht houden en aan de mensen vragen: ‘wat willen jullie?’ Laat alles maar komen, ik heb er enorm veel zin in en hoop veel goede informatie op te halen.”

Er zijn ook mensen die ‘iets geks’ willen, denkt Kuilder. “Die willen echt iets meemaken.” En dat kan, benadrukken de beide dames. “De Sluuspoort is voor en door de mensen zelf. En dat kan alleen als je betrokkenheid hebt.”

Gemeente

De gemeente zegt over de aanloop naar het onderzoek: "In 2020 zijn inwoners en organisaties met elkaar in gesprek gegaan en zijn de unieke leefbaarheidsplannen voor Zwartsluis ontstaan. Tijdens de gesprekken kwam naar voren dat Sluuspoort het hart van Zwartsluis zou moeten zijn. Een actieve ontmoetingsplek, want ontmoeting en kennis maken de samenleving krachtiger."