Wethouder Knol bouwde een aantal jaar geleden zelf al mee.
Wethouder Knol bouwde een aantal jaar geleden zelf al mee. Archieffoto: Bas Wilberink

Noodkreet ouders: geen huis, jong gezin leeft noodgedwongen gescheiden

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Een jong gezin uit Zwartewaterland leeft noodgedwongen gescheiden. Dat schrijven de ouders in een brief aan de gemeenteraad.

“Onze (stief)dochter en haar vriend staan ongeveer vijf jaar ingeschreven voor een huurwoning en er is nog niet één keer een woning aan hen toegewezen”, schrijven de ouders. “Een koopwoning is voor hun niet haalbaar, gezien hun beider inkomen. Gevolg is dat een jong gezin nu niet eens samen kan wonen.”

De (stief)dochter van 20 woont met een pasgeboren kleinkind noodgedwongen bij haar ouders in, haar vriend van 26 woont nog bij zijn moeder. Het baart de ouders zorgen.

“Er zijn geen beschikbare betaalbare koopwoningen en geen beschikbare betaalbare huurwoningen voor starters op de korte termijn”, schrijven ze. “En er is geen perspectief voor de jeugd om zich in Zwartewaterland te vestigen op de korte termijn.”

En hoewel hun situatie nu wellicht niet zo vaak voorkomt, denken zij dat het alleen maar erger wordt. “Uiteraard zijn wij realistisch genoeg om te onderkennen dat ze andere keuzes qua volgorde hadden kunnen maken, maar dit doet niks af aan het gebrek aan toekomstperspectief. Wij voorzien dat deze situatie nu nog vrij uniek zal zijn, maar dat deze situatie bij een gebrek aan kansen voor starters veel meer kan gaan voorkomen.”

Ze hebben daarom een lijst vragen voor het gemeentebestuur. Zo zijn ze benieuwd of er genoeg aandacht is voor starters op de woningmarkt, vooral op de wat kortere termijn, in het woonbehoefteonderzoek dat de gemeente hield.

“Voor de koopwoningen wordt een grens gehanteerd tot 300.000 euro, maar moet er speciaal voor de starters niet worden gekeken naar een nog lagere grens en nog meer betaalbare woningen? Waar ligt de grens voor gemiddelde starters?”, vragen ze zich af.

De systematiek van de Woningzoeker zou ook aangepast moeten worden, vinden ze. “Waarom krijgen woningzoekenden (huur) alleen bericht als de woning aan hen is toegewezen en geen bericht wanneer dit niet het geval is en welke afweging hierbij is gemaakt? Dit laat mensen achter in onzekerheid en zeker tegenwoordig met alle automatische systemen zou dit geen probleem meer moeten zijn.”

Er moet gebouwd worden, is hun conclusie. "Voor de huurwoningen wordt aangegeven dat de woonbehoefte circa 150 woningen bedraagt, maar in het woningbouwprogramma zijn deze tot op heden niet opgenomen. Op welke termijn gaat dit wel opgenomen worden?”