De gewraakte uitrit.
De gewraakte uitrit. Foto: Enrico Kolk

Breman verandert van gedachten en gaat nieuwe uitrit toch gebruiken

(vervolg van voorpagina)

De firma komt inderdaad met een ander voorstel. De brief is niet goed gevallen bij het bedrijf. "De (...) brief heeft, niet alleen voor ons maar ook voor de overige aanwezigen, een delegatie van ongeruste aanwonenden van de Veerweg, Industrieweg, Productieweg en Zwartewaterweg, heel veel verwarring, tegenstrijdigheden en onduidelijkheid veroorzaakt."

In die brief werd verteld dat de bestaande uitrit zou worden geoptimaliseerd, zodat Breman daar in de toekomst weer gebruik van kan maken. De werkzaamheden zouden zo’n vier tot zes weken duren en in mei of juni starten. Breman gaat daar nu toch niet mee akkoord. "De genoemde verwarring, tegenstrijdigheden en onduidelijkheid, heeft ook bijgedragen in ons besluit om te kiezen voor de nieuwe uitrit op de Zwartewaterweg."

In de huidige fase is de nieuwe toegang vergelijkbaar met de aanwezige inrit van Rietman op de Zwartewaterweg, stelt het bedrijf. "In combinatie met het door ons gepresenteerde plan met gescheiden fietsstroken op de rijbaan en separate wandelstroken wordt onze toegang de meest veilige."

Alleen gebruikers van de fietsstrook op de rijbaan richting Hasselt passeren dan de nieuwe uitrit, schrijft Reijer Schilder namens Breman in de brief. "Dit is 40 procent van het aantal huidige gebruikers van het fietspad. Bovendien komen deze gebruikers uit één richting van links de dijk op ten opzichte van onze nieuwe toegang. Dit plan vermindert het verkeer over de Veerweg langs het zwembad enorm en geeft een enorme verbetering van de veiligheid nabij het zwembad."

De nieuwe uitrit op de Zwartewaterweg is, in combinatie met het door Breman gepresenteerde plan, de beste oplossing, volgens het bedrijf. "Die draagt daadwerkelijk bij aan een fiets- en wandelveilige omgeving nabij onze nieuwe inrit en ook aan de veiligheid nabij het zwembad."

Breman stelde aan een medewerker van de provincie voor om haar plan te laten toetsen door Koos Spee. Het burgercomité had dat immers ook gedaan. "De medewerker van de provincie vond dit vervolgens geen goed plan, volgens hem was dit 'olie op het vuur gooien'", vertelt Schilder.

Het besluit om de uitrit toch te gaan gebruiken is "mede ingegeven door de ophef en verbijstering van onze buren (...) dat door verbreden Veerweg en Industrieweg de veiligheid van de Veerweg en Industrieweg en ook nabij het zwembad niet afneemt, maar toeneemt."

Ook draagt geplande verbreding niets bij aan de veiligheid van fietsers over het huidige fietspad parallel aan de Zwartewaterweg, volgens het bedrijf. "Daarnaast is verbreding maar een beperkte verbetering van bereikbaarheid, je moet er voor 'omrijden' en de belemmering door geparkeerde auto's van zwembadbezoekers bij warme zomerdagen zal blijven."

Het bedrijf heeft stevige kritiek op de rol van de gemeente en de provincie in het hele dossier van de uitrit. Dat is te lezen op pagina 7 van deze krant.