'Onbegrijpelijk': stevige kritiek van Breman op rol provincie en gemeente in dossier uitrit

HASSELT - Breman Hasselt uit stevige kritiek op de rol van de provincie en de gemeente in het traject over haar nieuwe uitrit op de Zwartewaterweg.

Op meerdere fronten gingen de overheidsinstanties de mist in. "In een brief van 1 april 2021 staat dat de vergunning is afgegeven op 22 september 2020. Op 14 juli 2020 hadden wij in beginsel al toestemming voor de nieuwe uitrit. Een officiële bevestiging hiervan volgde op 18 september 2020", aldus Reijer Schilder van het bedrijf in de brief.

Ook wordt in die bewuste brief alleen benoemd dat de kosten voor verwijderen van de nieuwe oprit voor de provincie zijn. "In voorgaande overleggen met medewerkers van de gemeente en provincie zijn duidelijke toezeggingen gedaan over schadeloosstelling door de provincie voor de aanleg van de nieuwe toegang en andere aanvullende kosten."

Door een medewerker van de provincie zou gezegd zijn dat de nieuwe uitrit niet door vrachtauto’s mag worden gebruikt. "Onbegrijpelijk, de nieuwe uitrit was er juist voor dat we ook voor vrachtauto’s beter bereikbaar zouden worden. Over uitsluiting voor vrachtauto’s wordt overigens ook niets vermeld in de verleende vergunning."

Onbegrijpelijk is het woord dat vaak terugkomt in de brief van het bedrijf. Bijvoorbeeld als het gaat om een aanvullend tekstbord met de tekst 'na 50m' onder het bord dat vrachtwagens verbiedt om richting de Zwartewaterbrug te rijden. Volgens Breman 'een logisch onderdeel is van de vergunningverlening', maar het is nog niet geplaatst. Dat de verbreding van de Veerweg en Industrieweg en overige aanpassingen zonder bezwaarprocedure kunnen worden gerealiseerd, snapt Schilder ook niet.

Als laatste krijgt ook de gemeenteraad een veeg uit de pan. Die wilde in januari van de uitrit af en diende daarvoor een motie in. "Er werd bij navraag gesteld dat het bij een unaniem aangenomen motie, zonder onderbouwing, genomen aan het eind van een raadsvergadering, zo goed als onmogelijk is dat dit zal worden teruggedraaid", schrijft Schilder, die daar niet van gediend is.

"Ook een motie dient juridisch onderbouwd en niet onbelangrijk, transparant en uitlegbaar aan de burgers te zijn. Met dezelfde voortvarendheid als waarmee de verbreding is opgepakt, kan ook de aanpassing van de Zwartewaterweg, als door ons is voorgesteld en door een ieder als goed plan is bestempeld, worden opgepakt. Bij dit voorstel zijn er daadwerkelijk geen aanwonenden/belanghebbenden."