Inge Rook (l) en Annemarie Talen.
Inge Rook (l) en Annemarie Talen. Foto: Gerard Meijeringh

Medewerkers Visscher-Caravelle komen allemaal in actie voor Stichting ALS


(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - In 2018 kreeg Erwin Smit de diagnose ALS. En dat kwam aan bij zijn collega’s van het bedrijf Visscher-Caravelle. De medewerkers willen hun onmacht graag omzetten in daadkracht. Daarom komen ze van 1 april tot en met 20 december in actie voor de Stichting ALS. Doel is om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de stichting die zich inzet voor intensiever onderzoek om de oorzaak van de ziekte ALS te kunnen achterhalen. In september moet een sportieve actie (hardlopen, wandelen, wielrennen en recreatief fietsen) het hoogtepunt worden van de actie.

“Het gaat ons aan het hart dat Erwin deze ziekte heeft. Hij heeft hier ruim twintig jaar gewerkt. Je ziet een man van 43 elke dag een stapje achteruit gaan. Je staat erbij, maar bent machteloos. Je kunt een kaartje sturen en een bezoekje brengen. Meer kun je niet doen”, aldus Inge Rook en Annemarie Talen.

Geld voor onderzoek

Er werd een manier gezocht om toch iets te kunnen betekenen voor Erwin Smit. “Je kunt natuurlijk wel aan de slag voor Stichting ALS. Er is heel veel geld nodig”, zegt Inge. “Elk jaar krijgen vijfhonderd mensen de diagnose ALS en elke jaar sterven er ook vijfhonderd mensen aan deze ziekte. De groep is voor de farmaceutische industrie te klein om daar veel geld in te steken. Er worden wel subsidies verstrekt, maar dat is te weinig voor goed onderzoek”, vervolgt Annemarie.

Je ziet een man van 43 elke dag een stapje achteruit gaan. Je staat erbij, maar bent machteloos.

Lange tijd was ALS een onbekende ziekte, maar dat is veranderd door voetballer Fernando Ricksen die de ziekte kreeg, de bekende acties Amsterdam City Swim, Tour du ALS en de Ice Bucket Challenge waarmee ALS wereldwijd op de kaart werd gezet.

Positief in het leven

Begin april vond er bij Visscher-Caravelle een online Teams meeting plaats over de ziekte ALS. “Daarbij heeft de directeur van Stichting ALS ons meegenomen in het verhaal achter ALS. Wat het is voor een ziekte? Hoe ontwikkelt de ziekte zich? Ze kunnen de oorzaak nog steeds niet vinden."

"Erwin Smit kreeg in 2017 vage klachten. In 2018 luidde de diagnose ALS”, aldus Inge. “Door wilskracht heeft hij tot medio 2019 nog zijn werkzaamheden kunnen doen bij Visscher-Caravelle. Hij woont nog steeds zelfstandig en krijgt hulp van zijn familie. Erwin is iemand met een fijn karakter. Hij is nuchter en ondanks alles blijft hij positief in het leven staan”, vult Annemarie aan. Inge: “Gelukkig heeft hij een grote vriendengroep. Er kijken veel mensen naar hem om.”

Spontane ideeën

Inge en Annemarie besloten in januari dat ze iets wilden doen. Na wat brainstormen ontstond er het idee om met alle medewerkers geld op te halen voor Stichting ALS. : “De verschillende afdelingen hebben de opdracht gekregen om zelf een actie te bedenken. Iedereen wil meehelpen. Er zijn veel spontane ideeën ontstaan. Zo is iemand op het idee gekomen om een dagje roofvissen aan te bieden tegen een leuke vergoeding en die is niet eens verbonden aan ons bedrijf.

"Een statiegeld flessenactie, het inzamelen van oude mobieltjes en cartridges en het verkopen van Visscher-caramelsloffen voor moederdag. "Tegenwoordig wordt er bij een verjaardag niet meer getrakteerd. ‘Geen traktatie, maar een donatie’ is nu het motto. Een stagiair uit Amsterdam kwam aan met vijftig stroopwafels, gesponsord door een banketbakker uit Amsterdam. De bedrijven Rotar en Decostayle zitten ook in ons pand. Zij helpen ook mee. Alle acties lopen tot 20 december", vervolgt Inge.

Sportieve actie

In september moet de grote klapper plaatsvinden van de actie. Dan kan iedereen op sportieve wijze geld binnenhalen voor het goede doel. “Hardlopen, fietsen, wandelen, iedereen kan meedoen. We willen echte routes uitstippelen. Met vertrek en finish bij ons bedrijf. En daarna alles afsluiten met een barbecue. Maar we moeten dit nog wel nader uitwerken”, aldus Annemarie.

Streefbedrag

Hebben Inge en Annemarie een streefbedrag in gedachten? "We dachten aan 5.000 euro. Maar toen kwam een collega: ‘Daar gaan we toch wel een nulletje achter zetten'. Dat is wel heel ambitieus, maar als dat lukt, is onze missie meer dan geslaagd. We merken dat het leeft. Iedereen wil zich er voor inzetten””, aldus Annemarie. "Misschien heeft het ook wel te maken met corona. Dit is echt even iets heel anders. Dit zorgt voor verbinding”, besluit Inge.