Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 15: Lawn Tennisvereniging Zwartsluis

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS- Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om poolshoogte te nemen. In deel 15 een gesprek met Jacco Prikken. Hij is voorzitter van Lawn Tennisvereniging Zwartsluis (LTVZ).

Het is vrijdag aan het einde van de middag wanneer ik Jacco Prikken tref op het tennispark van Zwartsluis. “Je ziet het. De kantine is gesloten. Voor het aanzicht hebben we maar wat stoelen neergezet’, lacht Prikken.

Opsteker

Hij neemt me mee naar het begin van de coronacrisis. “In maart vorig jaar ging alles op slot. In overleg met de gemeente hebben we wel met een beperkt team het onderhoud kunnen doen en de banen klaar gemaakt voor het seizoen. In april konden we starten met de jeugd via een uitgewerkt protocol. Later kwamen de volwassenen erbij. Vervolgens ging het terras weer open en hebben we zelf nog ons seniorentoernooi Coop Open kunnen organiseren. Dat was een mooie opsteker. Daarna hebben we een heel lang door kunnen spelen. Het was een zachte winter en het voordeel van tennis in deze coronatijd is dat je het in kleine groepjes kunt doen.”

Communiceren

Dit jaar gingen begin maart de banen weer open bij LTVZ. “En even later mochten we ook weer dubbelen. Uiteraard wel op anderhalve meter afstand. We communiceren voortdurend met onze leden. Zijn er nieuwe maatregelen of is er een versoepeling, dan vertalen we dat. We houden onze leden voortdurend op de hoogte.”

Interen

De coronamaatregelen raakt LTVZ in de portemonnee. “Onze kantine is dicht. Door de coronacrisis zijn we een groot deel van de kantineomzet misgelopen. Dat hakt er natuurlijk wel in. Dan teer je in. Gelukkig hebben we vorig jaar een subsidie gekregen. Daardoor hebben we de schade kunnen beperken.” Daarnaast beleefde de tennisvereniging uit Zwartsluis een succesvolle Grote Clubactie. “Daar hebben we nieuwe netten van gekocht voor onze vijf banen. Daarmee hebben we ons doel bereikt. Daarnaast zijn we super blij met onze sponsors en vrijwilligers. Samen slepen we elkaar er doorheen en zonder sponsors en vrijwilligers kan een club als onze niet bestaan."

Investeren

LTVZ heeft vijf gravelbanen. De club heeft geïnvesteerd om de banen goed te kunnen onderhouden. “Baanonderhoud wordt steeds belangrijker. Eerder hadden we een wals met een motortje erop en een handwals. Maar dat was heel zwaar werk. In 2020 hebben we een wals aangeschaft die achter een tractor kan. Daarmee kun je het werk heel goed uitvoeren. Dit jaar hebben we een schaaf gekocht. Daarmee kunnen we de toplaag eraf halen. Met de schaaf maak je het gravel los. Vervolgens wordt er nieuw gravel aangebracht. Daarna is het walsen, slepen, slepen en slepen om het gravel op een goede manier te verspreiden. Volgens mijn stappenteller heb ik al meer dan 10 kilometer gesleept”, lacht Prikken. "Maar het is het waard. Persoonlijk vind ik gravel het lekkerste spelen. En onze banen liggen er prachtig bij. Een groot compliment voor onze baancommissie.”

Stabiel ledenaantal

In deze tijd is tennis een zeer geschikte coronasport gebleken. Toch is het aantal leden van LTVZ niet gegroeid. “We hebben wel verschillende acties gehouden, maar zitten nog steeds net over de 150 leden. Er komen leden bij en er haken mensen af. Natuurlijk wil je altijd meer. Nieuwe mensen zorgen voor afwisseling. We proberen onze club laagdrempelig te houden en organiseren normaal gesproken diverse leuke toernooien.”

Alles bemand

Prikken is bezig aan zijn derde jaar als voorzitter van LTVZ. “Vroeger ben ik jeugdlid geweest. Toen stond ik iedere dag op de baan. Vervolgens ben ik een aantal jaren niet geweest en toen heb ik het weer opgepakt. Toen ben ik benaderd om voorzitter te worden. In mijn eerste jaar mochten we gelijk ons 50-jarig jubileum vieren. Dat was een prachtige dag, waar ik nog steeds met veel genoegen aan terugdenk.” Het bestuur van LTVZ bestaat nu drie personen. “We hebben nu alles bemand. Marieke Buit is onze nieuwe secretaris en Diana Rietveld is penningmeester. Zij is gelijk met mij in het bestuur gekomen.”

Korte lijntjes

De tennis vereniging beschikt over diverse commissies. "Die doen het meeste werk. Het bestuur faciliteert en voert overleg met alle commissies. De lijnen zijn heel kort. Dat is het voordeel van een dorpsvereniging. Iedereen kent elkaar. We zijn begonnen als tweekoppig bestuur. Het doel was om een bestuur neer te zetten en aan de slag te gaan. Vervolgens was het volgende doel om het baanonderhoud gemakkelijker te maken. Dat is gelukt en volgend jaar gaan we opnieuw kijken wat er nodig is.”