Proat van Eddy 'Testsamenleving'

(door Eddy Beens)

Onze taal barst van de woorden die achter politieke tafels zijn bedacht. Veelal hebben ze betrekking op de samenleving. Woorden als burgerparticipatie, multiculturele samenleving, duurzaamheidstafel, coronasamenleving en ga maar door.

Testsamenleving is het laatste wat toegevoegd is. Op zich allemaal goed bedoeld. Het heeft vaak direct betrekking op de burger.

Als je dat soort woorden als minister of staatssecretaris maar vaak genoeg gebruikt, dan neemt de burger het al gauw als vertrouwd aan. Met de laatste toevoeging van 'testsamenleving' kun je je even afvragen in wat voor tijdperk we zijn beland.

Het is natuurlijk nog steeds crisis. Al een jaar lang mogen we niet wat we graag willen. Covid-19 houdt ons nog steeds in de greep, en eigenlijk weet niemand wanneer we als samenleving weer tegen mekaar aan kunnen leunen op een festival, in een stadion of in de kroeg.

Weifelend regeringsbeleid, veel onduidelijkheid omtrent de vaccinaties, morrende burgers, statistieken die laten zien dat we er nog niet zijn, maken het allemaal niet leuker.

Het grootste testevenement, Oranjefeest 538, van Nederland is afgelast. En terecht. De druk op de organisatie van de Fieldlabs en de gemeente Breda was in een weekend tijd groot geworden. Velen betaalden op de zwarte markt een vermogen voor een kaartje.

Maak je geen zorgen, het zijn mensen die de zakken net zo diep hebben als de minister van financiƫn. Misschien worden ze nog wel gecompenseerd ook. Alles kan bijna op dat gebied in ons land.

Vanuit de zorg klonken luide protesten. De ziekenhuizen immers liggen nog overvol. De politie dreigde actie te voeren tijdens het evenement voor een betere beloning, die hebben een minister met minder diepe zakken.

Daarnaast was de horeca woedend. Als je zo'n testevenement in je dorp hebt, is het misschien een goed idee om de zwaarst getroffen sector in je plaats te betrekken bij het evenement. Dat kwam in de hoofden van de organisatoren niet op. Alles was al uitbesteed aan externe partijen. Alsof ze in het zuiden niet weten hoe je bier moet tappen.

Het leverde dus vooral veel kwade en teleurgestelde gezichten op. Net als na de vele persconferenties.

Het schijnt dat vooraf aan alle regeringsvergaderingen eerst het nummer 'Luchtkastelen' van K3 wordt gedraaid en dat er een dansje wordt gedaan, voordat men over gaat tot het presenteren van de zoveelste lijst met maatregelen.

Vooropgesteld, ik heb echt wel respect voor de mensen die de beslissingen moeten nemen en maatregelen moeten toepassen. Aan deskundigen geen gebrek. Iedere avond duiken er weer nieuwe specialisten op in de talkshows.

Ons land staat nog steeds overeind. Alleen gaat het op dit moment wel met horten en stoten.