De in- en uitrit.
De in- en uitrit. Foto: Enrico Kolk

Er zit niks anders op: Breman is aangewezen op haar nieuwe uitrit

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Voor de nieuwe Breman-uitrit bedachten betrokken partijen het verbreden van de bestaande uitrit als alternatief. Maar dat kan niet, want de gemeente kan de daarvoor benodigde gronden niet in handen krijgen. Dat deelde wethouder Maarten Slingerland donderdagavond mee in de raadsvergadering.

Vorige week bleek al dat Breman haar nieuwe uitrit in gebruik wil nemen. Het bedrijf was akkoord met het alternatief, maar veranderde van gedachten door ontwikkelingen in de buurt. Nu blijkt dat de gemeente ook niet kon voorzien in het alternatief.
Harold Bekhuis van het Burgercomité sprak in tijdens de raadsvergadering en uitte zijn ongenoegen. “Het is wachten tot de eerste aanrijding daar plaatsvindt." Hij bracht in herinnering dat het comité in korte tijd 573 handtekeningen tegen de uitrit verzamelde. "Dat is een unicum. Wij zijn gemoedelijk en dit soort zaken past ons niet", aldus Bekhuis.

Hij somde op dat alle aanwezigen in het laatste overleg, inclusief Breman, akkoord waren met de aanpassing van de bestaande uitrit. Het bedrijf kwam erop terug en dat zint hem niet. De economische waarde van het bedrijfspand is nu gestegen, stelt hij.

"Dus het kan morgen in andere handen komen, want nu is het aantrekkelijk om er een transportbedrijf te vestigen", volgens Bekhuis. "Deze uitrit moet weg en kan niet blijven. Het aangrenzende fietspad wordt intensief gebruikt door voortgezet onderwijs-leerlingen die naar Zwolle gaan en basisschoolleerlingen die naar het zwembad gaan." En dat maakt, zegt hij, de nieuwe situatie 'gevaarlijk'.

Maar er zit niks anders op, meldde Slingerland. "We hebben gezamenlijk gezocht naar een alternatief. Na diverse gesprekken is er geconcludeerd dat het verbreden van de huidige uitrit een acceptabel alternatief zou zijn. Maar de gemeente kan niet beschikken over de nodige gronden om de huidige uitrit te verbreden. Dus dat alternatief kan niet uitgevoerd worden."