Afbeelding
Foto: Archief

Windmolens en zonnepanelen voor minstens de helft lokaal eigendom: 'Met goede voornemens borg je niets'

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – Het was onlangs de PvdA die vanuit de raad het initiatief nam tot een voorstel. Nu komt Kira Fijn (BGZ) met een eigen initiatiefvoorstel: minstens 50 procent lokaal eigendom voor duurzaam opgewekte energie. In die 50 procent kunnen bijvoorbeeld inwoners zitten, die ‘aandeelhouder’ zijn in een windmolen- of zonneparkproject in de buurt.

Enige tijd geleden nam de raad er al een motie over aan. En al eerder, op 6 juni 2019 sprak de raad uit dat bij de ontwikkeling van grootschalige opwek dat voor minstens de helft lokaal eigendom moet zijn.

“Maar met een motie en goede voornemens borg je niets”, merkt Fijn op. “Het zijn hele goede voornemens, maar daar blijft het dan wel bij. Terwijl beleid toetsbaar moet zijn.”

Daarom wil Fijn, met haar voorstel, bewerkstelligen dat de gemeente inderdaad beleid gaat maken over het lokaal eigenaarschap van duurzaam opgewekte energie. In haar plan, dat afgelopen donderdagavond op de raadsagenda stond, giet het college dat in een duurzaamheidsverordening. “Of kom met beleid”, zegt ze. “Als het maar toetsbaar is.”

Dat is momenteel nog niet het geval. “Nu staat in een vergunning nog nergens dat het lokaal eigendom moet zijn”, vertelt het raadslid. Puur omdat het nog niet in het gemeentelijk beleid gegoten is. Dat de gemeente dat wel gaat doen, vindt ze belangrijk.

“Met lokaal eigendom zie je dat de acceptatie van inwoners wat groter wordt”

“Met lokaal eigendom zie je dat de acceptatie van inwoners wat groter wordt”, legt ze uit. Inwoners worden dan zelf mede-eigenaar van een windmolen of zonnepark en krijgen ook iets terug van de opbrengsten.

Ook snijdt het mes aan de andere kant: er gaan flinke subsidiebedragen om in duurzame energie. “Criminele organisaties weten aardig hun weg”, volgens Fijn. “En je wilt niet dat grote reuzen aan de haal gaan met subsidie, want dat vloeit niet terug in de lokale economie.”

Gevolg is dat een deel van de subsidies naar het buitenland gaat. “En dat willen we voorkomen, want dan hebben we ook geen zeggenschap. Maar als je dat wel hebt, dan krijg je ook meer draagvlak.”

Het voorstel is aangehouden tijdens de raadsvergadering. Wethouder Harrie Rietman is het er in grote lijnen 'roerend mee eens', merkt hij op. Hij ziet echter ook andere mogelijkheden. "Je zou een beleidsnota vast kunnen leggen of beleidsregels. Op dit moment wordt een menukaart ontwikkeld voor het juridisch borgen voor lokaal eigendom."

Wellicht loopt de gemeente daarom voor de muziek uit, met dit plan. "Met de lijn ben ik het volstrekt eens, over het middel zou ik dieper na willen denken", gaf Rietman de doorslag om het voorstel nog niet uit te voeren.