Afbeelding
Op de foto: Floran Meiresonne

Jong zijn in coronatijd: Floran Meiresonne (17) uit Genemuiden

(door Enrico Kolk)

In deze rubriek vragen wij jongeren hoe ze omgaan met de coronamaatregelen en wat de impact daarvan is op hun dagelijkse leven. Vandaag deel 16: Floran Meiresonne (17) uit Genemuiden.

“We gaan gewoon rustig door”, zegt Floran, over een jaar coronatijd. Al was het wel even schrikken, vorig jaar maart. “Ik mocht toen niet werken. En ik zat in m’n examenjaar, opeens had ik geen examens meer. Dus ik zat echt stil.”

Het virus was nog onbekend, de maatregelen nieuw. “Dus ik dacht ‘stel je voor dat ik het virus krijg’ en wat er dan gebeurt. Maar nu ben ik er niet zo heel bang voor, ik heb ook geen onderliggende longziektes ofzo.”

Destijds was de gedachte van Floran nog dat het met een halfjaar wel weer voorbij zou zijn. Er volgde eerst nog een ‘gratis’ diploma. “Maar ik had ‘m denk ik toch wel gehaald”, is de nuchtere reactie van de Gaellemuniger.

Maar ook met de start van het nieuwe schooljaar, daarna, waren er nog coronamaatregelen. “Dat het zolang zou duren, had ik niet verwacht”, stelt hij. Het dagelijks leven werd er niet makkelijker op. “Ik kan minder naar school, dus je hebt ook minder sociaal contact.”
Floran mag nu weer een dag per week naar school. Dan zijn er nog drie dagen met onlinelessen en heeft hij een dag stage. “Het is wel lastig om de concentratie erbij te houden, vertelt hij over de onlinelessen. “Ik ben thuis sneller afgeleid. Dus ik ga nu meestal aan de keukentafel, dan wordt er nog een beetje op me gelet.”

En verder gaat zijn leven toch ook wel weer een beetje ‘normaal’ door. “Ik heb de dag meestal goed volzitten”, vertelt hij over zijn tijdsindeling. “Overdag heb ik school en ’s avonds kan ik gewoon werken. Dus ik heb ook niet het gevoel dat ik opgesloten zit.”

Dat heeft hij ook letterlijk nog niet gezeten. “Ik heb nog geen corona gehad, ben nog nooit getest en heb ook nog niet in quarantaine gezeten”, somt hij op. “En ik kom op best veel plekken, dus eigenlijk is het wel een beetje gek dat ik nog met niemand die corona had in contact ben geweest.”

Hij houdt zich ook gewoon aan de regels, merkt hij op. “Dat vind ik niet lastig, maar iedereen kijkt er anders tegenaan. En je kunt niet voor 17 miljoen mensen ook 17 miljoen regels maken.”

De avondklok, vandaag opgeheven, is daar een voorbeeld van. “Ik had nooit echt heel veel last van de avondklok. Ik werk ’s avonds, maar dan zijn we 20.30 uur klaar, dus ruim voor de avondklok. Maar ik snap wel dat er mensen zijn die zeggen ‘van mij hoeft het niet’. Ik snap dat je niet wilt dat mensen bij elkaar op bezoek gaan, maar dit is toch wel heftig.”

Floran hoopt wel dat het niet te lang meer duurt. "Eigenlijk hoop ik dat we met de zomervakantie, als alle ouderen gevaccineerd zijn, weer los kunnen.”

Afbeelding