De bij te bouwen wijk.
De bij te bouwen wijk. Beeld: Gemeente Zwartewaterland

Plannen voor Om de Weede steken Weede over, gemeenteraad maakt zich zorgen over starters

(door Enrico Kolk)

HASSELT - 193 woningen moeten er komen in Over de Weede, een stuk nieuwbouw achter waar Hasselt Om de Weede nu al ligt. De gemeenteraad is er enthousiast over.

Klaas Eenkhoorn (PvdA) ziet wel graag dat er niet gespeculeerd gaat worden in de nieuwe woonwijk. Hij stelt voor om een 'soort woonplicht' in het bestemmingsplan in te brengen.

John Smits (VVD) vraagt ook aandacht voor de, in zijn woorden, 'gekte op de woningmarkt'. "Als je nu kijkt, dan is het bieden, overbieden en nog eens een keer bieden. Uiteindelijk komt de starter bedrogen uit."

Over het plan is Wilma Veldman (ChristenUnie) lovend. "Het gaat goed met Om de Weede, want we staan klaar om de Weede zelfs over te steken." Ze hoopt dat de variƫteit niet alleen in woningen zit, maar ook in de bewoners. "Uiteindelijk zal dat leven brengen in de wijk. Niet de stenen, maar de ontmoetingen met elkaar. Wie zou daar nou niet willen wonen?"
Kira Fijn (BGZ) verbaast zich er wel over dat ze niet veel wensen van inwoners terug kan vinden. "Als we het hebben over oevers, dan staat er letterlijk dat 'karakteristieke elementen behouden moeten zijn' en er staan zelfs variabele oevers ingetekend. Over een hondenuitlaatroute wordt niet gesproken. En over speelplekken wordt enkel gesproken over het feit dat open ruimtes zich lenen voor een speelwei."

Zeker nu de woningmarkt in beweging is, is het aanbod in de nieuwe wijk zeer welkom, volgens Klaas Huisbrink (SGP). Wel is hij benieuwd naar de kansen voor starters.

Rudi van Zandwijk sluit daarbij aan. "We horen continu: er zijn onvoldoende starterswoningen en onvoldoende huurwoningen. Nu is er ruimte voor tien stuks huurwoningen."
Er is aandacht voor starters, reageert wethouder Gerrit Knol op de raadsleden. "We hebben de starterslening, we hebben een anti-speculatiebeding in onze contracten en we werken ook met een zelfbewoningsplicht." En als er meer behoefte is aan huurwoningen, dan is dat ook mogelijk. Het plan is flexibel opgezet, dus er kan 'geschoven' worden met type woningen, merkt hij op. Hij zou de woningen vooral willen bouwen voor de eigen inwoners. "Maar je mag geen bindingseisen meer stellen", vertelt hij. "Als je dat afpelt, dan is er nog een aantal mogelijkheden." Daarvoor komt een voorstel.

De brug naar Over de Weede