Burgemeester Bilder geeft het startschot voor de Koningsloop.
Burgemeester Bilder geeft het startschot voor de Koningsloop. Foto: Gerard Meijeringh

Virtuele initiatieven Trainingsgroep Het Zwartewater
oogsten lof en voorzien in een grote behoefte

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - Burgemeester Bilder heeft zaterdag het startschot gegeven voor de virtuele Koningsloop. Acht jeugdleden van de organiserende Trainingsgroep Het Zwartewater liepen vervolgens de vijf kilometer. De virtuele Koningsloop is het derde virtuele initiatief van Trainingsgroep Het Zwartewater en ook nu regent het complimenten.

Vanwege de corona is er ook dit keer sprake van een virtuele editie. Tot en met zaterdag 1 mei kunnen mensen op eigen gelegenheid het parcours van 5, 10 of de halve marathon lopen. Inschrijven kon tot en met 23 april 18.00 uur. Het is voor de derde keer dat Trainingsgroep Het Zwartewater een hardloopevenement virtueel aanbiedt. Vorig jaar konden mensen tussen 16 mei en 13 juni meedoen aan Hasselts Halve. Vier routes vormden samen de afstand van 21,1 kilometer. Aan het einde van het jaar werd de Oliebollenloop omgedoopt tot de virtuele 4EM.

Vindingrijk

Nadat burgemeester Bilder zaterdag het startschot had gegeven, liet hij weten blij te zijn met de initiatieven van Trainingsgroep Het Zwartewater in coronatijd. “Het is heel goed en mooi dat mensen binnen de mogelijkheden dingen organiseren. We hebben gemerkt dat mensen in onze gemeente vindingrijk zijn in het opzetten van dit soort activiteiten die het leven leuk maken”, aldus Bilder.

Onontdekte parel

Volgens de burgemeester is de Koningsloop ook een mooie gelegenheid om kennis te maken met de ‘mooie’ omgeving in Zwartewaterland. “De routes gaan langs mooie plekken. Mensen zijn lang niet altijd bewust hoe mooi onze omgeving is. Hasselt is een onontdekte parel. Je kunt er prachtige wandellingen maken met mooie vergezichten”, aldus Bilder.

Leuke uitdaging

Enkele minuten na de jeugdleden gingen ook nog twee volwassenen van start die zich hadden ingeschreven voor de virtuele loop. Dennis Brandenburg uit Steenwijk en Gert Jan Tichelaar uit Oldebroek liepen ook de 5 kilometer.

"Elke zaterdag gaan we op zoek naar een loop in de buurt. Dit was een loop op een andere locatie en er is hier precies een route uitgezet van 5 kilometer. Dinsdag gaan we in Elburg lopen”, aldus Tichelaar. “Hoe we deze loop hebben gevonden? Via inschrijven.nl. Je mist de wedstrijden en deze loop is een leuke uitdaging”, vult Brandenburg aan. Hij is lid van AG ’85 en Tichelaar van AvVN, een landelijke atletiekvereniging voor veteranen. De twee lopers maken onderdeel uit van een loopgroepje dat overal in het land deelneemt aan runs. “Normaal lopen we met zes man, maar de andere lopers konden vandaag niet.”

Veel deelnemers

Enkele uren na de start keek Erik Akkerman (wedstrijdcommissie Trainingsgroep Het Zwartewater) tevreden terug. “We hebben 136 inschrijvingen. Vijftig voor de 5 kilometer, vijftig voor de 10 en 36 voor de halve marathon. Daar zijn we zeer tevreden mee. Onze virtuele Oliebollenloop trok 70 lopers. Nu hebben we behoorlijk meer deelnemers. Het is leuk dat er zoveel mensen meedoen.”

Zoeken naar loopjes

Akkerman heeft wel een verklaring voor het grote aantal inschrijvingen. “Dat heeft te maken met het gebrek aan andere loopjes. Voor corona had je elke week wel een loop, nu niet. In het voorjaar gaan mensen massaal loopjes uitzoeken. Lopers hebben een richtpunt nodig om een doel te zetten. Dat zien we binnen onze club ook. Mensen willen ergens naar toewerken tijdens trainingen. Dat zag je ook bij de kinderen. Ze waren vandaag super enthousiast. Voor het eerst hebben ze de vijf kilometer zonder te rusten uitgelopen. Dat was voor hun een overwinning. Dat lukt alleen bij wedstrijden”, aldus Akkerman.

Goodie Bag

Lopers van de Koningsdag ontvangen ook nog een beloning. "Een goodie bag, gevuld met allerlei leuke dingen. Eten en drinken en natuurlijk een medaille.” Mensen kunnen zich niet meer inschrijven. "Maar de routes zijn gewoon nog te vinden. Gebruik ze als training en loop volgend jaar mee als we de Koningsloop weer op een normale manier kunnen organiseren”, besluit Akkerman.



Dennis Brandenburg (l) en Gert Jan Tichelaar.