Shoplichten blijven staan

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De coronamaatregelen zijn vanaf vandaag (woensdag) een beetje soepeler. De avondklok is vervallen, de terrassen mogen weer een paar uur per dag open en winkelen hoeft niet meer op afspraak. De shoplichten blijven wel in het straatbeeld staan.

"Je kunt heel makkelijk zien of de winkel vol is of niet", zegt bedenker Ruben Breman. Hij verwacht dat de shoplichten minstens tot augustus blijven staan. "Het is nog steeds heel slim om ze te gebruiken", vindt hij. "Zo kunnen we ook aan Den Haag laten zien dat we veilig winkelen hoog hebben staan. En hoe kun je nou beter en veiliger communiceren dat het vol is?"

De shoplichten werden een paar maanden geleden al in het leven geroepen. Niet om het winkelen op afspraak te omzeilen, maar om het een toevoeging te geven. Staat het shoplicht op groen, dan zijn klanten welkom in de winkel. Staat het licht op rood, dan is het maximaal toegestane aantal mensen binnen.

"Klanten komen bewuster winkelen door het shoplicht", zegt Anneke van Dijk van de Genemuider Ondernemersvereniging (GOV). "Er is meer aandacht en meer tijd voor ze."