Afbeelding
Bianca van den Berg

Jong geleerd...

Jeugd en jeugdzorg zijn al decennialang ‘dankbare’ onderwerpen om over te schrijven. Over de jeugd wordt bijvoorbeeld al eeuwenlang geschreven ‘dat het vroeger minder complex was’.

Of het leven in objectieve zin inderdaad ook steeds complexer en/of moeilijker wordt weet ik niet. Wel weet ik dat het vraagstuk jeugd en jeugdzorg voortdurend de aandacht vraagt.

Zes jaar geleden is de jeugdzorg overgeheveld naar de gemeenten. De gedachte hierachter was dat gemeenten beter in staat zijn om passende jeugdzorg te organiseren. Overigens werd er direct ook een bezuiniging doorgevoerd omdat alles ook efficiënter uitgevoerd zou worden...

Nu, zes jaar later, blijkt het nog steeds een grote opgave. Als je alles rondom jeugdzorg in een oogopslag zou bekijken, dan zie je een enorme berg waar niet overheen of doorheen te komen is.

Bekijk je de berg beter, dan zie je echter allemaal wegen en paadjes. Niet iedere weg is even makkelijk begaanbaar en er zijn er inderdaad die dood lopen. Toch is het vaak mogelijk om de berg te bedwingen.

Onlangs las ik een interview met onder andere Margrite Kalverboer (kinderombudsvrouw). Zij noemde twee punten die te maken hebben met die enorme berg.

Het eerste is dat er bij complexe zorg ook gekeken zou moeten worden naar het perspectief wat kinderen door de hulp krijgen.

Een waardevolle opmerking, want juist in deze situaties kan het enorm helpen als we de jongere in de zorg en/of de familie een luisterend oor bieden, in praktische zin ondersteunen of de jongere te helpen bij wat juist nog wel kan.

Bij tweede punt vroeg ze zich af of alle lichte zorg nodig is. Zij citeert daarbij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving die pleit voor een goed leefklimaat en een goede opvoeding.

Nu kan het leven soms lastig zijn, maar uit allerlei onderzoeken blijkt dat kinderen er het meest bij gebaat als beide ouders van elkaar houden en in het belang van het kind denken. Kortom; een liefdevolle en stabiele thuissituatie.

Gelukkig is het niet zou dat ouders hier alleen voor staan. Leerkrachten, scholen, families, kerken, (sport)verenigingen, buren, etc. Zij dragen allemaal bij aan een goed leefklimaat.

Kortom; voor iedereen in onze gemeente ligt daarin een taak! Ik nodig u uit om de handschoen op te pakken. Als we dit onze jeugd leren dan gaat onze jeugd dit ook doen als zij oud(er) zijn.

Wilhelm Bisschop
Raadslid SGP