Martijn van der Heide wint in duel in de wedstrijd tegen Pelikaan op 24 november 2018.
Martijn van der Heide wint in duel in de wedstrijd tegen Pelikaan op 24 november 2018. Foto: Henk Kuik

Martijn van der Heide wil zijn periode in
de hoofdmacht van DESZ in stijl afsluiten

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - Onlangs stond op de site van DESZ te lezen dat Martijn van der Heide nog een jaar doorgaat. Hij wilde eigenlijk stoppen, maar de coronacrisis heeft hem van mening doen veranderen. “Ik wil zo niet afsluiten. Ik wil nog één volledig seizoen draaien en daarna met een goed gevoel afscheid nemen als speler van de eerste selectie”, aldus Van der Heide.

Het doorgaan van Van der Heide zal DESZ-trainer Pim Kaagman tevreden stellen. Van der Heide kan op meerdere posities uit de voeten. Bovendien is het een ervaren speler die er altijd voor gaat. Hij speelde tot dusver 133 officiële wedstrijden voor DESZ. Komend seizoen maakt hij voor het dertiende jaar op rij deel uit van de eerste selectie.

Toch heeft Van der Heide niet alleen bij DESZ gespeeld. "Als C-junior ben ik naar Olympia '28 gegaan. Ik had problemen met de trainer en voetbalde niet meer met plezier.” Van der Heide speelde jarenlang in Hasselt. Als eerstejaars senior keerde hij terug naar DESZ. "Ik ging voetballen in het vijfde van DESZ, samen met mijn vader, m'n broer en een maat. Voor de lol trainde ik af en toe mee met het eerste”, vertelt Van der Heide.

Gerard de Lange was toen hoofdtrainer bij DESZ. In het jaar 2008-2009 kwam Van der Heide tot enkele invalbeurten in de hoofdmacht van DESZ. Het was het seizoen dat DESZ promoveerde naar de derde klasse. Daarna verdiende Van der Heide een vaste plek in de eerste selectie. In zijn eerste jaar in de hoofdmacht kon hij degradatie niet voorkomen.

In de loop der jaren bleef Van der Heide een vast gezicht in de eerste selectie van DESZ. "Ik heb het altijd goed naar de zin gehad in het eerste en ben nooit meer weggeweest.” Jarenlang speelde Van der Heide achterin. Trainer Leo Blom liet hem vervolgens spelen als verdedigende middenvelder. "Dat was wel even schakelen. Onder Pim Kaagman ben ik weer naar achteren gegaan."

De afgelopen jaren heeft Van der Heide meer moeite om het voetbal te combineren met zijn baan bij de mariniers, waar hij actief is als korporaal wapenherstel. Bij oefeningen moest hij wekenlang verstek laten gaan. Bij terugkeer moest hij zijn plek terugverdienen. Dat zorgde soms voor irritatie bij de routinier. "Ik ben 33 jaar. Dan zit ik er niet meer op te wachten om lang in de bus te zitten voor een invalbeurt van een kwartiertje. Ik snap best dat het een lastige situatie is voor de trainer. Als ik een tijdje afwezig ben geweest, kan ik niet verwachten dat ik er gelijk weer in kom, maar als ik dan een aantal keren heb getraind, wil ik meer speeltijd dan een kwartier. Ik heb het afgelopen seizoen vier keer 90 minuten op de bank gezeten. Daar heb ik geen zin in. Dan kan ik beter in het tweede gaan spelen om speelminuten te maken.”

De situatie zorgde voor twijfels bij Van der Heide, want ook in de toekomst zal hij door oefeningen af en toe verstek moeten laten gaan. Hij overwoog om over te stappen naar het tweede, maar is daar op teruggekomen. "Door corona zitten we nu al het hele seizoen opgesloten. Ik ben boven de 27 en dan mag je geen positiespelletjes en partijtjes spelen. Het is een vreemd seizoen. Er zijn geen wedstrijden en je kunt nergens naar toe werken. Het wordt de hoogste tijd dat de competities weer los komen. Maar dat gaat dit seizoen niet meer gebeuren en zo wil ik geen afscheid nemen.”

Daarnaast blijft Van der Heide ambitieus. Hij wil voor het hoogst haalbare gaan. "En dat is het eerste, maar de jaren beginnen natuurlijk wel te tellen. Ik heb aan de trainers Pim Kaagman en Mark Doosje gevraagd of ze me ook volgend seizoen nog kunnen gebruiken. Daar kreeg ik een positief antwoord op. Ik ga graag nog een jaar door bij DESZ. Daarna stop ik ermee en ga ik in het tweede voetballen. Dan blijf ik op afroep beschikbaar voor het eerste”, besluit Van der Heide.