Afbeelding
Foto: Benny Breman/Breman.net

Koningsdag gaat, ondanks verbod, toch traditioneel van start

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - “Het brommerrijden gaat niet door”, zei burgemeester Eddy Bilder onlangs op de radio. Flink wat jongeren dachten daar toch iets anders over.

In zowel Genemuiden (op de foto) als in Hasselt en Zwartsluis werden de uitlaten van de brommers gehaald. Met veel geknetter ging Koningsdag, ondanks het verbod, toch traditioneel van start. Het brommerrijden, wat normaalgesproken vergezeld gaat van controles, verliep zonder noemenswaardige incidenten, ook nu er geen controle was.

In Zwartsluis lijkt daar een nieuwe traditie aan toegevoegd te worden. Het dorp wordt al maandenlang geteisterd door (zwaar) vuurwerk en dat was in de Koningsnacht niet anders. Verschillende knallen klonken tot ver in de omgeving.

Het brommerrijden bleef deze Koningsdag wel een van de weinige uitgevoerde tradities. Geen aubade, geen optochten: Koningsdag is in coronatijd grotendeels ontdaan van z’n charme.

Desalniettemin is het voor veel mensen een feestelijke dag. Oranjeverenigingen zetten zich de afgelopen tijd in om een online programma neer te zetten. En op vieren staat uiteraard geen verbod.