Afbeelding
Beeld: Tingey Injury Law Firm via Unsplash

Familievete: nu ook schoonzoon van schietende broer voor de rechter

ALMELO (JPZ) - De schoonzoon van de onlangs tot 4 jaar cel veroordeelde beroepsvisser Ben T. wordt verdacht van smaad en het bedreigen van een medewerker van een Genemuider vishandel.

Dat werd donderdag duidelijk tijdens het begin van de rechtszaak tegen Jevan N. (29) voor de rechtbank in Almelo. De schoonzoon zou in 2019 de goede naam van vishandel T. te grabbel hebben gegooid door smadelijke berichten op Facebook. N. zou onder andere op meerdere plekken geschreven hebben: ”Deze visboer hackt 06-nummers en stuurt vervolgens via whatsapp allemaal berichten rond! Mocht je whatsapp berichten ontvangen van 06 (...) NIET OP REAGEREN!”

Ook zou hij een Facebookpagina hebben aangemaakt onder de titel “de waarheid achter de visboer uit Grafhorst” waar hij onder andere een van de broers van zijn schoonvader beschuldigde van het sturen van bedreigende tekstberichten. De verdenking is dat N. deze berichten zelf vervaardigde. Volgens de officier van justitie zou N. op 2 maart 2019 met zijn auto keihard zijn afgereden op een medewerker van de vishandel. De medewerker werd niet geraakt.

De ruzie tussen Ben en zijn broers Aalt Willem en Wiebe houdt de gemoederen al enkele jaren bezig. De drie werkten samen in de vishandel van de familie totdat er ruzie kwam toen onder meer bleek dat Ben zijn buren terroriseerde door ze bedreigende brieven en een varkenssnuit op te sturen.

Het verhaal kreeg landelijke bekendheid toen het SBS televisieprogramma Gestalkt! er aandacht aan besteedde. In de zomer van 2020 bereikte de ruzie een hoogtepunt toen broer Ben de woning van een van zijn broers in Genemuiden midden in de nacht met een geweer beschoot. De woning werd geraakt door vier kogels maar er vielen gelukkig geen slachtoffers. Ben T. werd door een nichtje herkend aan zijn vluchtende silhouet. “Hey daar gaat oom Ben” riep het meisje toen ze, wakker geschrokken, uit het raam keek.

De rechtszaak tegen schoonzoon Jevan N. is uitgesteld. Zijn advocaat wil meerdere getuigen horen. Volgens de advocaat zijn de bedreigende berichten wel degelijk echt en moet de telefoon van Aalt Willem doorzocht worden op de aanwezigheid van die berichten. Schoonzoon Jevan zegt dat de broers van zijn schoonvader net zo bedreigend zijn. "Als ik langs kom fietsen, dan komt hij achter me aan met zijn vrachtwagen!”

De volgende behandeling van de zaak staat weer gewoon gepland in de rechtbank Zwolle. Dat de rechtszaak in Almelo stond, was een vergissing.