Subsidie stuurt aan op hogere windmolens

(vervolg van voorpagina)

Voor het opwekken van duurzame energie heeft het Rijk een subsidieregeling in het leven geroepen. Met die zogeheten Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) wordt alleen subsidie verstrekt voor dat gedeelte opgewekte stroom dat onrendabel is.

"De hoeveelheid beschikbare subsidie wordt jaarlijks minder en over vijf jaar houdt het op", schrijven Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de Onafhankelijke Conservatieve Liberalen, een afsplitsing van Forum voor Democratie in de Overijsselse Provinciale Staten. De fractie vroeg de gedeputeerden om een oordeel over de ideeën van ondernemer Harrie Evers. Hij stelde voor om geen windmolens van rond de 200 meter hoog te bouwen, maar kleinere windturbines met een tiphoogte van 60 meter of minder te bouwen.

Volgens Gedeputeerde Staten is dat niet realistisch. Door de regeling worden windmolenbouwers namelijk gedwongen steeds efficiëntere molens te bouwen. "Dat kan door meer opbrengst te generen en daarvoor zijn hogere windmolens nodig. Een windmolen van 250 meter levert twee keer zoveel elektriciteit op dan een windmolen van 200 meter."